Vloni jsme byli na návštěvě u manželovy kamarádky Jarky, která nám nabídla jako pohoštění smažené řízky s bramborovým salátem. Když se kamarád Jura dozvěděl, že se jedná o smažené kuřecí řízky, začal se ošklíbat, že on vůbec smažené kuřecí řízky nepapá a miluje jen ty vepřové.
Já jsem se však do nich pustila a začala jsem Jarku chválit, protože něco tak dobrého jsem už dlouho nejedla. Řízky byly jemné a neuvěřitelně šťavnaté. Nakonec se do nich dal i Jura a přeci jen mu chutnaly také. Hned jsem na Jarce vymámila recept a od té doby už jinak smažené řízky z jakéhokoliv masa nedělám. Kdo by se namáhal s trojobalem, když navíc jsou řízky bez mouky zdravější a dietnější! A zde je ten Jarčin recept:
Jak na to: Maso na řízky nakrájím tak, aby vzniklo zhruba 4-6 řízků a lehce je naklepu. Pak si připravím marinádu na maso. V misce nebo kelímku rozmíchám jogurt, kysanou smetanu, celá vejce, sůl a pepř. Jogurtovou směsí pomažu dno misky určené k marinování. Na to rozložím v jedné vrstvě kuřecí řízky, potřu je na vrchní straně marinádou a na to opět nakladu v jedné vrstvě kuřecí maso. Maso pomažu jogurtem a pokračuji opět vrstvou masa. Jako poslední vrstva by měla vyjít jogurtová marináda, kterou hojně dokončím potírání kuřecích řízků. Misku uzavřu víčkem a nechám do druhého dne v lednici. Následující den připravím v hlubším tácku nebo misce strouhanku a začnu rozehřívat pánev s tukem na smažení. Než se tuk rozpálí, obaluji postupně ve strouhance naložené kuřecí řízky a v rozpáleném oleji je z obou stran usmažím dozlatova. Přebytečnou marinádu nestírám, ale případně ji na řízky řízky před obalením rozetřu.
Co na to: 1/2kg kuřecích prsou, 150g bílého jogurtu (např. Hollandia), 1 lžíce zakysané smetany s tučností 11%, 2 menší vejce, 1 lžička soli, ¼ lžičky pepře, 200g strouhanky, 200g 100% ního tuku na smažení.
Smažené kuřecí řízky je nejlepší podávat hned čerstvě usmažené a s vařeným bramborem. Dají se však dobře zamrazit, pokud jich připravím více z většího množství. Jsou křehké, hned měkké, protože maso dobře připravily enzymy díky marinádě z jogurtu, a energetická hodnota řízků je díky absenci mouky nižší než při klasické úpravě. Z uvedeného množství vyjde zhruba 6 řízků.
Přeji dobré pochutnání! Vaše