Jako autorka tohoto blogu jsem si zpočátku nikdy nemyslela, že budu provádět počítání kalorií. Za hlavní cíl mého snažení jsem považovala zveřejnit mé osvědčené recepty a návody zaměřené na zdravou výživu a hubnutí. Recepty na pokrmy s podílem potravin s nízkým glykemickým indexem nebo recepty na sladké pokrmy bez přídavku řepného cukru.
Počítání kalorií se mi vždy protivilo, ale mé zkušenosti vykrystalizovaly k názoru, že když konzumuji potraviny s nízkým GI, musím také poznat maximální množství, kam až můžu s jejich konzumací zajít. Abych totiž potravin s nízkým GI nejedla příliš, a to samé platí i o jídlech, které jsou z potravin s nízkým GI sestaveny. Totiž některý recept vypadá jako dietní a nízkokalorický, ale zdání klame. Ani netušíte, že cukry i kalorie obsahuje například taky rajský protlak, ocet, kostka maggi nebo česnek. To vše započítávám.
Protože cílem tohoto blogu není být jen obyčejným receptářem, vytýčila jsem si důležitý úkol: vyjádřit nutriční hodnotu pokrmů zhotovených podle mých receptů.
Nejprve jsem si myslela, že nebude těžké vyjádřit celkový glykemický index pokrmu. Kromě hodnot GI potravin se píše i hodnotě zvané glykemická nálož, a tak jsem po ní začala pátrat. Hodnoty glykemické nálože a výši GI uvádějí u potravin i tabulky na australském webu www.glycemicindex.com. Ovšem v mé oblíbené knize Glukózová revoluce se uvádí, že je obtížné stanovit celkový glykemický index pokrmu. Musí se k tomu zjistit průměrná hodnota GI potravin zastoupených v receptu, vzít v potaz jejich množství, druh kuchyňské úpravy. Je to prostě složité.
Z tohoto důvodu se většina dietních režimů a návodů na zdravou stravu stále drží sledování energetické hodnoty potravin zastoupených v hotových pokrmech. V převážné míře se energetická hodnota pokrmu uvádí jak v hodnotách kJ, tak v klasických kilokaloriích – kcal. Rozhodla jsem se tedy stanovit u receptů publikovaných v mém receptáři obě tyto energetické hodnoty. Zároveň jsem spočítala i množství všech sacharidů, protože ten, kdo chce hubnout, si denní dávku sacharidů musí hlídat .
U většiny potravin nutriční hodnoty uvádí přímo výrobce. Existuje i řada webů, které údaje o nutriční hodnotě potravin publikují. Mně byla doporučena kvalitní internetová potravinová kalkulačka z českého webu www.flora.cz. Kalkulačka je umístěna na webu renomované výrobní společnosti již řadu let, je neustále průběžně aktualizována a uvádí tak spolehlivé údaje, že ji na počítání kalorií jídel používají i dietní sestry v nemocnicích. Téměř všechny údaje o potravinách z mých receptů jsem z uvedeného webu čerpala.
Food blogů se spoustou receptů, které se různě doslova opakují, je až dost, ale na českém internetu je jen málo webů, které mají u svých receptů nutriční hodnoty. Přijde doba, kdy bude nutriční hodnota pokrmů uváděna i na jídelních menu v restauracích. Bylo by to jen dobře. Třeba by to pro lidi, kteří chtějí zhubnout, bylo přínosné.
Myslíte si to taky? Vaše