Moje mamka připravovala tímto způsobem salát z bílých fazolí. Já jsem kdysi zkusila udělat podobným způsobem sojový salát a zachutnal nám všem. Sója je ovšem poněkud tučnější luštěnina, semeno obsahuje kvalitní sójový olej. Proto když připravuji sojový salát, nahrazuji část majonézy v salátu jogurtem.
Jak na to? Ráno namočím sóju (opravdu, stačí jen 10 dkg!). Večer vodu z nabobtnalé sóji sliju a sóju několikrát properu na cedníku pod tekoucí vodou. Poté dám soju do většího hrnce, zaliju větším množstvím studené vody, mírně osolím a vařím. Když občas vzkypí a na povrchu se udělá pěna, tak ji seberu a odstraním. Vařím při mírné teplotě asi 35 až 40 minut, aby sója byla měkká a příjemně křupavá, nikoliv však rozvařená. Uvařenou scedím, properu studenou vodou a nechám vychladnout.
Vychladlou sóju mírně osolím, přidám špetku pepře a worchesterové omáčky, 1-2 nakrájená čerstvá rajčata a 100 g na kostičky nakrájené šunky. Promíchám a nakonec ještě přidám 3 lžíce bílého jogurtu a 1 lžíci majonézy. Přídavek zelené petrželky neuškodí. Salát dám odležet do ledničky a podávám s pečivem.
Co je na sojový salát třeba: 100 g soji, 1-2 čerstvá rajčata, 100 g šunky, sůl, pepř, worchester, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce majonézy, případně kadeřavá petrželka.
Takto připravený sojový salát vám určitě bude chutnat. A hlavně – budete mít k snědku zdravou luštěninu s velmi nízkým glykemickým indexem. Jsou to 3-4 porce.
Vaše