
Soté s houbovou omáčkou na zuryšský způsob
Při pobytu v jenom lázeňském hotelu jsem si k obědu objednala pokrm se záhadným názvem Soté geschnechtzeltes. Jídlo bylo moc dobré, a tak mě inspirovalo zkusit uvařit soté s houbovou omáčkou. Množství tučné smetany jsem si upravila, protože samo vepřové maso sice neobsahuje sacharidy, ale má vyšší obsah tuku. Bílé víno do pokrmu lze nahradit vodou s kapkou citronové šťávy.
A co je vlastně soté? Soté je rychlý minutkový pokrm z masa nebo zeleniny nakrájené na menší kousky, které se rychle orestují na malém množství tuku na pánvi, aby se „maso zatáhlo“ a zůstalo šťavnaté. Na rozdíl od toho ragú je pokrm z pomalu a dlouho dušeného masa, podávaný s hustou, bohatou omáčkou. Soté i ragú pocházejí z francouzské kuchyně.
Jak už jsem psala, vepřové maso, zvlášť libové, si můžeme jednou za čas dovolit konzumovat.
Co na soté: 2 lžíce oleje, 1 cibule (100g), kvalitní vepřová kýta nebo kotleta 350g, žampiony 200g, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, 100ml bílého vína, 100ml smetany 33%ní, čerstvá nať pažitky.
Jak na soté: Maso nakrájím na plátky, které potřu olejem, opepřím a nechám odležet v dóze s víkem několik hodin, nejlépe přes noc. Na lžíci oleje osmažím jemně nakrájenou cibuli dorůžova, poté přidám plátky žampionů a lžičku soli. Dusím, až se voda z hub vypaří. Mezitím vepřové plátky nakrájím na nudličky a na jiné pánvi orestuji asi 10 minut dohněda. K masu přidám orestované houby s cibulí a vše podliju vínem. Směs dusím 15 minut a případně doplním vodou podle potřeby (200ml). Nakonec přiliju smetanu a houbovou omáčku ještě 5 minut povařím. Na talíři posypu soté najemno nakrájenou čerstvou pažitkou.
Uvedené množství surovin na soté s houbovou omáčkou stačí pro 4 osoby. Jako příloha se k této
dobrotě hodí téměř vše, jen pozor na množství vybrané přílohy! Dobrou chuť!


