Špenátové rizoto se dá tak rychle a snadno připravit, že jsem si je velmi oblíbila. Zvlášť ten, kdo má rád bezmasé pokrmy, by si měl špenátové rizoto občas připravit. A jak je to s glykemickým indexem pokrmu? Vyšší GI má jen rýže, ostatní ingredience ji vhodně doplňují, protože jak špenát, tak česnek, cibule nebo sýr, mají GI nízký.
Suroviny: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 200g mraženého sekaného špenátu, kostka masoxu, čtvrt lžičky soli, půl hrnku rýže basmati (125g), 50g strouhaného eidamu s tučností do 30%.
Postup: Na lžíci oleje v kastrolu osmažím cibuli nakrájenou najemno a rozetřený stroužek česneku. Až směs zrůžoví, dám na ni jen slabě rozmražený sekaný špenát a promíchám, aby se špenát trochu rozmrazil. Pak přidám rozdrobenou kostku masoxu, sůl a promytou rýži. Vše osmahnu, poté zaliju vodou nebo vývarem v množství jeden plný hrnek. Kastrol přikryju poklicí a pokrm dusím při mírné teplotě po dobu 20 minut za občasného promíchání.
Špenátové rizoto na talíři posypu strouhaným sýrem. Z uvedeného množství připravím 2-3 porce špenátového rizota.
Přeji si, ať Vám chutná!