Špíz z rybích filetů opečený

špíz z rybích filetů připravený na opékáníŠpíz z rybích filetů je ojedinělým využitím rybího filetovaného masa a je možné ho připravit venku na grilu anebo v troubě. Je zdravější a dietnější než vepřové ražniči. Obsah sacharidů i tuků je přijatelný.
Kousek vepřové šunky, případně libové slaniny do špízu by měl být, aby nebyl špíz moc suchý. Použití kuřecí šunky není dobré. Místo žampionů se dají použít i čerstvé tvrdší houby.

Co na špíz: Filety z ryby 450g (použila jsem filety z tresky), plátky vepřové šunky nebo slaniny 150g, žampiony 200g, 1 velká cibule 140g, 1 lžíce oleje.
Na dressing: lžíce šťávy z půlky citronu, olej 1 lžíce, lžička a půl soli, případně mletý pepř nebo mletý kmín.

Špíz z rybích filetů přípravaJak na špíz: Pro začátek si připravím dressing smícháním nebo vyšleháním všech ingrediencí. Poté oloupu žampiony a rozkrájím je na čtvrtky. Filety z ryby mírně osolím a nakrájím napříč na proužky 4-5 cm široké. Na širší proužky nakrájím i plátky šunky nebo slaniny. Velkou cibuli rozkrojím na čtvrtky a ty rozdělím na vrstvy tzv. suknice, větší kusy rozkrojím.
Vše střídavě těsně napichuji na jehly nebo špejle. Z tohoto množství dělám 6-8 rybích špízů, na jeden špíz se vejdou 4 kousky ryby a ostatních surovin. Záleží samozřejmě, jak je jehla nebo špejle na špíz dlouhá.
Rybí špízy se mohou grilovat na plechu v troubě, také na pánvi, nebo venku na grilu. V průběhu opékání špízy pokapu dresingem. Při opékání otáčím špízy za všech stran, na velké pánvi griluji asi 20 minut. Na ochucení používám předem připravený dressing, kterým se špízy zároveň osolí a ochutí.

Špíz z rybích filetů jsou netradiční, snadné a rychlé jídlo. K nim jsou dobré brambory, hranolky a salát ze sezónní čerstvé zeleniny zprudka opečené třeba na grilu (cuketa, hokkaido, paprika). Pozor, příloha je rozhodující pro výpočet nutriční hodnoty pokrmu, protože příloha obsahuje sacharidy!!
Tak snad bude milovníkům ryb chutnat! VašeAdelaPodpis

nutriční hodnota 1 špízu, pokud vytvořím celkem 6 špízů:
1 porce=1/6: 634kJ, 152kcal, 4.9g sacharidů