Kdo by neměl rád steak z vepřové panenky? Ať už z hovězí, tak z vepřové. Maso z panenky se řadí k dražším potravinám, za tuto cenu se platí vyšší kvalitou. Pokud koupíme vepřovou panenku, pravděpodobně ušetříme. Ale jak už jsem psala: jednou za čas si můžeme dovolit vepřové!
Vepřová panenka má asi jen o 2% více tuků a díky tomu i vyšší obsah kalorií než hovězí svíčková. Obsah bílkovin je u těchto druhů mas zhruba 20%.
Postup: Cca 550g vepřové panenky očistím od zbytků tuku a nakrájím na silnější špalíky. Z tohoto množství mi vyjde 6 kusů. Rozložím je na prkénko a pouze jemně je naklepu paličkou. Poté je potřu olejem z obou stran, opepřím a vložím do uzavíratelné dózy. Takto naložené maso nechám v chladničce 1–3 dny odležet.
Hodinu před opékáním vyjmu dózu se steaky z ledničky. Pak na pánvi rozpálím lžíci oleje, steaky dám na pánev, osolím a prudce opékám 3 minuty. Potom je obrátím na druhou stranu, osolím a opět opékám 3 minuty. Pak zmírním teplotu a dopékám z každé strany ještě 2 minuty. Tímto způsobem opečené steaky nejsou uvnitř krvavé, ale jsou zbarvené dorůžova a jsou šťavnaté. Okamžitě je vyjmu na talíř, výpek podliju cca 2 dl vody, mírně osolím, přidám lžíci worčestrové omáčky a kousek másla a promíchám ode dna, aby připečené zbytky masa omáčku ochutily. Povařím asi 2 minuty a odstavím, poté steaky vložím do omáčky a hned podávám.
Suroviny: 550g špalík masa z panenky, 2 lžíce oleje, 1 lžička soli, půl lžičky čerstvě namletého pepře, lžíce worčestrové omáčky, 20g másla, nať kadeřavé petrželky (nemusí být).
Z uvedeného množství surovin připravím steak z vepřové panenky až pro 6 osob. Jako příloha ke steakům je vhodný vařený brambor. Kdo nemusí hlídat kalorie na hubnutí, určitě si jako přílohu zvolí bramborové hranolky a tatarskou omáčku.
Přeji moc dobrou chuť!