Podle vzniku rozlišujeme sladidla uměle vyráběná a sladidla přírodní.
Podle obsahu energie jsou sladidla kalorická, nízkokalorická a nekalorická.
- jsou užitečná v boji proti obezitě, pro hubnutí,
- pro diabetiky jsou alternativním zdrojem sladké chuti,
- neškodí zubům,
- pro zdravou výživu jsou nejvhodnější.
Pro nás je důležité rozlišit, která sladidla jsou nekalorická a nízkokalorická.
Umělá nekalorická sladidla jsou připravována chemickou syntézou, jejímž produktem jsou vysoce čisté chemické látky sladké chuti desetkrát, stokrát i tisíckrát sladší než cukr. Představiteli této skupiny jsou především: acesulfam K, aspartam, cyklamát, sacharin.
Nekalorickým sladidlem přírodního původu je prášek ze sušených listů jihoamerické rostliny zvané Stevia rebaudiana. Její listy obsahují glykosidy steviosidy, které mají sladkou chuť a jsou nekalorické.
Přírodní sladidla fruktóza a sorbitol, používaná ve spoustě diavýrobků, mají vysoký obsah energie stejně jako cukr. V dietě na zhubnutí nemá smysl je používat.
Pozor na některá sladidla!
Pozor na nadměrné užívání některých typů sladidel, protože mohou mít projímavý účinek, například přírodní sladidlo fruktóza, sorbitol, přírodní sladidlo xylitol.
Pozor na sladkosti slazené sladidly!
Doporučuje se užívat sladidla ke slazení nápojů a jíst sladkosti slazené sladidly jen omezeně, v malém množství, a nepřejídat se jimi. Pro děti jsou sladidla úplně nevhodná.
Vaše
Já beru sladidlo SlaDIA, je nízkokalorické, obsahuje sukralózu a stévii a i chuťově je velmi dobré.