I když se to nezdá, měli bychom sledovat, jak je naše oblíbené náhradní sladidlo do kávy nebo čaje kalorické, pokud chceme hubnout. Má-li náhradní sladidlo vyšší sladivost, bylo pro jeho výrobu zapotřebí dodat k němu vyšší množství nosiče, základní pojivové látky, a to energetickou hodnotu stolního sladidla ovlivní. Jako nosiče se obyčejně používají látky na bázi škrobu (například maltodextrin), tedy látky tvořené sacharidy, které mají vysokou energetickou hodnotu.
Pozor proto na slazení nápojů pomocí náhradních sladidel. Používání alternativních sladidel může být zrádné jak pro hubnutí, tak pro obsah cukru v krvi. Jak informují odborníci, ukázalo se, že používání některých typů náhradních sladidel u nemocných cukrovkou zvyšuje glykémii podobně jako běžný cukr.
Ani já jsem si to donedávna neuvědomovala a sladila jsem stolními náhradními sladidly o sto šest. Ale když jsem si mým oblíbeným sladidlem osladila kávu a náhodou si změřila cukr v krvi předtím a potom, zjistila jsem vyšší cukr a teď už se ve slazení nápojů omezuji. Každé stolní náhradní sladidlo určitou energetickou hodnotu má, a proto bychom ji měli do našeho každodenního příjmu potravin započítat !
S touto tabulkou o stolních sladidlech jsem se natrápila, některé hodnoty je totiž obtížné zjistit anebo se vůbec nezadaří. A vyráběných sladidel je stále víc a víc, takže nelze sepsat všechna. Tak promiňte!