Už jako malá holka jsem milovala ražniči, neboli špíz, který jsme doma dělali hlavně z vepřového masa, cibule a slaniny. V jižních zemích mají oblíbený lehounký kuřecí špíz, který se prodává na každém rožku a je kombinován s dietní středomořskou zeleninou.
Kuřecí špíz se dá připravit v troubě nebo na pánvi, podle toho, kolik porcí potřebujeme. Ráda špízy taky dělám na grilu, když se sejde parta strávníků.
Jak na to: Nejprve kuřecí maso zbavím šlach a tuku, jemně naklepu a rozkrájím asi na 12 kousků. Poté maso opepřím a pokapu olejem a nechám marinovat alespoň dvě hodinky. Mezitím připravím zeleninu na špízy. Cibuli rozpůlím a rozdělím na jednotlivé suknice, papriku očistím a nakrájím na čtverečky. Cuketu omyju a z obou bočních částí sloupnu proužek slupky. Pak z obou boků odkrojím tenké podélné plátky, které rozkrájím na třetiny. Nakonec připravím směs na potírání masa během pečení, Smíchám lžíci oleje, lžíci kečupu a stroužek česneku rozetřený se lžičkou soli.
Na špízy používám obyčejné dřevěné špejle, které si zkrátím podle potřeby tak, aby se vešly na velkou pánev. Na každou špejli napichuji střídavě cibuli, papriku, maso a cuketu a měly by vyjít vždy tři kousky masa na špejli. Potom špízy i s marinádou vložím na rozpálený olej na pánvi, zprudka je orestuji ze všech stran, potom teplotu snížím, špízy potřu kečupovou směsí, podliju trochou vody a na pánvi dusím za střídavého potírání, otáčení a občasného podlití vodou. Trvá to zhruba hodinu, když jsou špízy ze všech stran opečeny a maso v nich je měkké.
Co na to: 500g kuřecích stehenních řízků, 1 větší paprikový lusk, 1 cibule, 1 malá cuketa, 1 lžíce oleje na pánev, 1 lžíce oleje na marinádu, drcený pepř, směs na potírání špízů: 1 lžíce oleje, 1 lžíce kečupu, 1 lžička soli, 1 stroužek česneku.
Kuřecí špíz je opravdu lahodné i sváteční jídlo, které má své kouzlo zvláště k obědu či k večeři při venkovním posezení. Chutná dobře s chlebem či bramborami.
Z uvedeného množství jsou 4 špízy pro 4 osoby. Přeji dobrou chuť a mňam! Vaše