Šunkové závitky jsem připravovala nedávno, když jsem čekala návštěvu jedné kamarádky. Ona zhubla za rok přes dvacet kilo, protože důsledně dodržuje pravidelný stravovací režim a jí nejčastěji jen zeleninu a libové maso. Nevěděla jsem, co jí připravit na pohoštění, a pak jsem si vzpomněla na oblíbenou specialitu z mého dětství šunkové závitky se šlehačkou a křenem, zvané pražská šunka. Rozhodla jsem se udělat něco podobného v dietnější verzi.
Příprava: Koupila jsem jen šunku a lučinu, zbytek zakysané smetany jsem měla v ledničce. Lučinu jsem v misce rozředila zbytkem zakysané smetany, směs jsem okořenila a našlehala vidličkou. Namísto strouhaného křenu, který by byl samozřejmě lepší, jsem ještě vmíchala lžičku křeníku, konzervovaného křenu ve skleničce. Pak jsem směsí mazala jednotlivé plátky pršutu, svinula je do kornoutku a ozdobně naservírovala do mísy vyložené listy ledového salátu. Jen se podívejte na tu krásu, vždyť jíst se musí i očima!
Co je na šunkové závitky třeba: 100 g vepřové šunky nebo pršutu, 80 g lučiny nebo tvarohového žervé, lžíce kysané smetany, sůl, pepř, 1-2 lžičky křeníku, zelenina na ozdobu, nejlépe hlávkový salát.
Dobrou chuť přeje
Je to výborný recept, s pršutem to musí být obzvlášť chutné. Myslím, že to nachystám na sobotu večer, kamarádka má narozeniny a přijde to vhod.Díky
Pro návštěvu j pršut určitě vhodný. Hodí se ho použít pro výjimečnou příležitost. Adéla
Je to bezvadná chuťovka, tak jak je nabídnuta, ji mohu dělat jako hlavní jídlo, také totiž musím zdravě hubnout
Kamarádce, co drží úspěšnou dietu, závitky z pršutu přišly vhod. Adéla