Losos v páře na svátečním stole

Losos v páře Losos v páře se běžně dělá tímto způsobem i v severských zemích, kde dobře vědí, jak jemné a delikátní maso losos má, a že zdlouhavá příprava lososa není vůbec nutná. Také další tuk na přípravu této ryby není třeba, losos má maso tučné dost. Vaření v páře je ta nejjednodušší a nejdietnější příprava masa, co znám, a zvlášť dobře se k tomu hodí tučnější rybí filety. Jednoduše připravený losos v páře může posloužit jako pokrm vhodný pro slavnostní menu a stačí ho doplnit vhodně zvolenou zeleninovou přílohou.

Postup přípravy: Porce lososa osuším, lehce osolím a okořením kořením na ryby. Nechám 30-60 minut uležet v chladu. Do většího kastrolu naliju vodu a vložím pařák. Až voda v kastrolu začne vařit, rozložím na pařák porce lososa. Vařím v horké páře 12-15 minut podle velikosti filetů. Podávám s hnízdečkem dušeného špenátu, případně s vařenými bramborami a další zeleninou dušenou na másle.

Suroviny: 4 porce filetů z lososa (cca 600 g), sůl, mletý pepř, koření na ryby (5 g), půl citronu na ozdobu.

Losos v páře je pokrm vhodný jak pro labužníky a milovníky rybího masa, tak pro zájemce o dietní a zdravou stravu. Tuk v rybím mase obsahuje nenasycené omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. Proto bychom pokrmy z ryb měli jíst co nejčastěji. Tak dobrou chuť u svátečního stolu!
Vaše

1 porce=1/4: 1290kJ, 307kcal, 1.2g sacharidů