Olivy buď milujete nebo nenávidíte. Pokud patříte k první uvedené skupině stejně jako já, bude pro vás pomazánka z oliv ta pravá.
Podobný recept na ni jsem našla v mezinárodní kuchařce, kterou jsem si kdysi dávno koupila. Je na něj třeba minimum ingrediencí, podmínkou jsou černé olivy. Součástí původního receptu byl přídavek lžíce strouhanky, která není nutná, pokud chci namazané pečivo konzumovat hned. Pomazánka z oliv se svým složením podobá pastě zvané tapenáda, která se často připravuje ve Středomoří, které je hlavním producentem čerstvých anebo konzervovaných zelených i černých oliv.
Suroviny na pomazánku: 70g černých oliv bez pecky ve slaném nálevu (nejkvalitnější jsou v plechovce nebo ve skleničce), 100g tvarohového žervé (např. Jaroměřické), špetka soli, půl lžičky mletého pepře, 1 lžíce citronové šťávy, stroužek česneku (není nutný).
Postup: Nejprve olivy vyjmu z nálevu a nechám okapat. Poté všechny suroviny na pomazánku vložím do vyšší nádoby a rozmixuji tyčovým mixerem na jemný krém. Pozor! Dosolím až nakonec, olivy z nálevu bývají někdy slanější
Pomazánka z oliv je výborná namazaná na čerstvou bagetu nebo nasucho opečené toasty. Ráda z ní dělám jednohubky pro sváteční chvíle s rodinou. Tato zdravá a dobrá pomazánka může být součástí Středomořské diety. Obsahuje minimum sacharidů a užitečné olivy. Toto množství stačí pro tři osoby nebo na tři kousky pečiva.
Tak dobrou chuť milovníkům oliv! Vaše