
Švestková povidla bez cukru pečená v troubě
Na švestková povidla bez cukru dávám takové množství švestek, které se vejde právě na jeden velký hluboký plech. I když jsou povidla bez přidaného cukru, přesto obsahují ovocný cukr, který se přirozeně vyskytuje ve švestkách.
Suroviny: 3,5kg švestek, 3 lžíce octa, 5 šroubovacích lahví o objemu cca 350 ml.
Postup: 3,5kg švestek po omytí osuším v utěrce a pak rozpůlím a vypeckuji. Získám 3 kg vypeckovaných švestek, které rozmixuji tyčovým mixerem do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce. Do nich vmíchám 3 lžíce octa a směs nechám přes noc v lednici.
Troubu rozpálím na 200o C, plech vyložím pečicím papírem a naliju na něj mixované švestky. Až je teplota v troubě 200o C peču 20minut, pak teplotu trouby snížím na 150o C a peču 3-4 hodiny, na povrchu pekáče vznikne hnědá krusta. Během pečení švestky NEMÍCHAT !!! v žádném případě. Pokud se začne míchat, povidla se pak připalují. Pokud přetéká šťáva ubrat ji a pak dodat zpět. Délka pečení závisí na šťavnatosti švestek. Povidla po upečení voní, jsou opečená dohněda.
Povidla jsou hotová, až začnou vonět a zhoustnou, stačí udělat ochutnávku v rožku plechu. Potom povidla přímo na plechu rozšlehám lžící nebo vařečkou a horká plním do suchých vypařených lahví o objemu cca 350ml. Láhve naplním asi 2 cm pod okraj, uzavřu a otočím dnem vzhůru.
Protože švestková povidla bez cukru dají dost práce, pro jistotu ještě steriluji v mikrovlnné troubě. 5 lahví o objemu cca 350 ml steriluji naráz celkem 5 x 3 minuty = 15 minut.
Při pečení povidel někdo přidává koření skořici a badyán. Já dávám koření až při použití v kuchyni.

Po ochutnání jsou švestková povidla bez cukru sladká, ale jsou trochu kyselejší, než kupovaná slazená povidla. Přesto obsahují dost cukru, který byl ve švestkách. Na to je třeba pamatovat při konzumaci hotových povidel. Tři kilogramy švestek mají zhruba 500g cukru a 2000kcal. Nejlepší využití pro mě mají švestková povidla bez cukru na moučník z odpalovaného těsta zvaný povidloň. Ale z dietních důvodů ho připravuji jen občas.
Recepty na další moučníky s povidly jistě znáte, ale víte, že lžička povidel k ochucení obyčejného bílého jogurtu je také dobrá?
Dobrou chuť!


