Pokrmy z kysaného zelí jsou mimo letní a podzimní období stále aktuální. Však taky kysané zelí patří mezi naše domácí superpotraviny. Zelná pomazánka je zdravá a dietní, kysané zelí je však třeba důkladně vymačkat a zbavit tak láku. Šunka jako použitá surovina ovlivní nejvíce energetickou hodnotu pomazánky. Dá se připravit pomazánka ze šunky vepřové nebo i drůbeží.
S kuřecí šunkou by měla zelná pomazánka mít ještě nižší obsah energie, než je uvedeno, ale záleží na konkrétním výrobku.
Co na pomazánku: 200g vymačkaného červeného kysaného zelí, 100g šunky vepřové nebo kuřecí, 50g naťové cibulky, sůl, pepř, lžička křeníku HAMÉ, 1 lžíce majonézy.
Jak na pomazánku: Kysané zelí musí být bez nálevu‚ aby pomazánka nebyla řídká. K zelí přidám šunku nakrájenou na kostičky, najemno krájenou naťovou cibulku a ostatní ingredience.
Zelná pomazánka připravená z uvedeného množství surovin vystačí na 2 porce, tj. na namazání dvou kusů rohlíků, třeba nakrájených na kolečka jako zdravé jednohubky pro rychlé občerstvení.
Přeji dobrou chuť!