O tom, že hovězí maso ze svíčkové neobsahuje téměř žádný tuk a má vynikající nutriční parametry, není pochyb. Ale omáčku z něj dělám jen pro sváteční příležitosti. Na přípravu svíčkové omáčky s pečeným masem není třeba nutně použít hovězí maso. Podle možností dávám na pekáč vepřovou svíčkovou i vykostěnou vepřovou pečeni vcelku.
Svíčková omáčka bez mouky a lepku není zahuštěna moukou. Důležitý na ni je dostatek zeleniny. To umožní, že svíčková omáčka bez mouky je hustá i bez zahuštění.
Suroviny: 600-1000 g masa (hovězí svíčková, vepřová svíčková nebo vepřová pečeně), 1 lžíce oleje, mrkev 200g, celer 200g, petržel 200g, cibule 200g, 200 ml smetany na vaření (10% tuku), 2 lžičky soli, šťáva z půlky citronu, podle chuti sladidlo.
Na marinádu (pokud je čas): 2 lžíce octa, 200ml vody, celý pepř 5 ks, nové koření 5 ks, bobkový list 3 kusy, na hovězí svíčkovou přidám navíc lžíci oleje.
Postup: Když mám čerstvé maso, naložím ho do marinády den předem, ale není to nutné. Hlavně maso očistím od tuku, hovězí svíčkovou odblaním a do marinády přidám navíc lžíci oleje. Až maso vyjmu z marinády, teprve potom je osolím.Předem si nahrubo nastrouhám všechnu kořenovou zeleninu, na vějířky nakrájím cibule.
Na velkou pánev dám lžíci oleje, koření, opeču váleček masa ze všech stran, a pak maso vyjmu a vložím do pekáče s poklicí. Na pánvi opeču jen krátce cibuli a přidám nastrouhanou zeleninu. Zeleniny je hodně, že se do pánve téměř nevejde. Vše orestuji.
Orestovanou zeleninu přemístím k masu na pekáči, podliju vodou nebo marinádou, pekáč přikryju poklicí a peču 1,5 hod. Každou půlhodinu maso obrátím, případně podliju trochou vody. Pak poklici z pekáče odstraním a peču ještě 20 minut dozlatova z každé strany. Měkké maso vyjmu na na teplé místo a ze zeleniny odstraním koření. Šťávu z masa s veškerou zeleninou přemístím do hrnce a pomixuji tyčovým mixerem. Nakonec omáčku v hrnci doplním smetanou na vaření, případně dosolím, jen krátce povařím a nakonec ochutím citronovou šťávou nebo sladidlem.
Svíčková omáčka bez mouky vystačí pro 6 až 8 osob, masa je tolik, kolik ho na pečení použiji. Jakékoliv maso neobsahuje žádné sacharidy. Jako přílohu podávám k tomuto skvělému pokrmu výjimečně houskový knedlík a protože má sacharidů spoustu, hlídám si množství plátků.
Tak dobrou chuť!
Nutriční hodnota omáčky pro 6 nebo 8 porcí:
1 porce=1/6: 456kJ, 106kcal, 15g sacharidů
1 porce=1/8: 342kJ, 79kcal, 11g sacharidů