Co je sýr ricotta většina mých vrstevníků dříve nevěděla, pokud nebyli v Itálii. Tato specialita se k nám začala dovážet z Itálie poměrně nedávno. Ricotta se vyrábí ze syrovátky, která je vedlejším produktem při výrobě sýru. V syrovátce toho moc nezbývá, jen mléčné bílkoviny albuminy. Protože bílkovin je v syrovátce málo, je výtěžek při výrobě ricotty poměrně nízký. Syrovátka se okyselí a zahřívá až blízko k bodu varu, čímž se dosáhne vysrážení mléčných bílkovin. Po ochlazení a zcezení přes sýrařské plátno vzniká sýr ricotta. Co znamená italské ricotta? Doslovný význam tohoto slova znamená opět vařený. Strukturou připomíná ricotta jiný dovážený sýr cottage, dříve u nás také neznámý, sýr ricotta je ale krémovitější.
Sýry obdobného typu se vyrábějí ze syrovátky i v dalších zemích v oblasti Středomoří.
Syrovátkové proteiny obsažené v ricottě podle odborníků zlepšují krevní tlak a funkci cév. V redukční dietě je sýr ricotta významný pro svůj nízký obsah tuků a vysoký obsah bílkovin. Má obsah tuku jen kolem 9 %!
A na co je sýr riccota vhodný? Ricotta je oblíbenou složkou mnoha italských specialit, používá se k přípravě náplní sladkých i slaných. Kromě dezertů se z ricotty připravují i směsi do těstovin, koláčů, taštiček a pizzy. V Itálii mají různé typy ricotty své názvy, je nabízena i ricotta pečená a uzená, která se může strouhat a přidávat do salátů.
Já se snažím ricottou nahradit majonézu a smetanu. I když je ricotta kvůli své pracné výrobě dražší, obsahuje o mnoho méně tuku. Existuje prý dokonce druh ricotty light s ještě nižším podílem tuku než ricotta běžně k dostání. Na kvalitě se nedá šetřit a sýr ricotta vám moc doporučuji vyzkoušet. Zkuste si třeba z ricotty připravit ovocný dezert!
je to výborný velmi jemný sýr, za vyšší cenu, ale stojí za to. pavla
Díky za komentář. Ricotta je opravdu dražší, je to tím, že její výroba je tak pracná. A taky kvalita se platí. Adéla
skvela jen tak k pecivu, ciabatte nebo sucharum.
a perfektni k bramboram – pecenym, varenym, to je jedno.
Ricottu miluju a casto je mi ji lito dat „do neceho“ a bastim ji primo tak jak je. s cerstvyma bylinkama je proste nedostizitelna :)))
Jsem moc ráda, že jste dalším příznivcem ricotty. A to ještě možná nevíte, jak skvělý je z ní kakaový krém na dort, mňam!