Sýry patřily vždy k mým oblíbeným potravinám a ani jsem si neuvědomovala, že ty nejlepší a nejchutnější z nich obsahují takové množství tuku, že někdy předčí i vepřové maso. Dnes kupuji jen sýry, které mají obsah tuku maximálně 30 procent v sušině. Z tvrdého sýra si často ráda připravuji sýrový salát s jogurtem a sýr v něm kombinuji se zeleninou, ovocem i jemnou uzeninou. Jako rychlý pokrm si ráda dělám sýrový salát s jogurtem a šunkou.
Proležený salát je nejlepší zdravou večeří ze samých zdravých ingrediencí. Stačí jen navršit ho na natrhané listy hlávkového salátu a k tomu zakousnout celozrnné pečivo.
Co je třeba: 100 g tvrdého sýra typu light (nízkotučný), 100 g kuřecí šunky, 150 ml netučného bílého jogurtu, sůl, pepř, 1 lžička kremžské hořčice, ¼ hlávky salátu.
Příprava: Sýr a šunku nakrájím na malé kousky a smíchám. Jogurt, sůl, pepř a hořčici dobře smíchám a naliji na sýr a šunku. Promíchám a nechám alespoň 1 hod. v ledničce. Omyté a osušené salátové listy dám do mísy. Sýrovou směs navrším na jednotlivé porce salátu. Zdobím třeba plátky rajčete, celerem řapíkatým nebo kolečkem vařeného vejce.
Když se směs sýra a šunky pěkně proleží, díky jogurtovému dresinku, je tento sýrový salát s jogurtem nečekaně jedlý a sytý. Jsou ho dvě porce. Zkuste ho!
Vaše