Když mně syn přinesl domů kus telecího masa, byla jsem v rozpacích. Jak ho připravit? Telecí maso nepatří u řezníka mezi levné záležitosti a já ho často nevařím. Ale když už telecí maso doma mám, měla bych udělat něco dobrého.Masové speciality se téměř vždy připravují s vínem nebo s houbami, a tak jsem zkusila tento recept.
Co je třeba: 1 cibule, 60 dkg telecího ramínka, 3 lžíce oleje, 1 lžička soli, mletý pepř, 1/2 lžičky mleté papriky, 2 dl bílého vína suchého, 2 dl vývaru, 5 hlaviček žampiónů, 100 g ricotty (moje oblíbená náhražka smetany), 1 lžíce hladké mouky.
Jak na to: Oloupanou cibuli a česnek jsem najemno nakrájela a na pánvi opekla dorůžova na 2 lžicích oleje. Pak jsem vše přemístila do kastrolu. Mezitím jsem nakrájela odblaněné telecí maso na kostky. Na pánvi jsem rozpálila zbylý olej a nakrájené maso na něm ze všech stran zprudka opekla. Opečené maso jsem přidala k osmažené cibuli, teprve nyní jsem je osolila a opepřila, zaprášila paprikou, promíchala a podlila vínem a vývarem. Dusila jsem pod pokličkou asi 30 minut na mírném ohni. Mezitím jsem na pánvi s výpekem z masa dozlatova orestovala očištěné a na plátky nakrájené žampióny. K částečně měkkému masu jsem vmíchala žampiony a vše jsem nechala ještě 15 minut povařit. Nakonec jsem vmíchala ricottu a moukou rozkvedlanou v půl hrnku vody jsem pokrm zahustila. Pokrm s moukou jsem povařila 15 minut za stálého míchání, dochutila solí a worčestrovou omáčkou.
Hotové telecí maso na houbách jsem servírovala s těstovinami a všichni se moc olizovali. Ale podle mého názoru by se tímto způsobem dalo udělat i maso z hovězí kýty, jen by doba dušení byla o něco delší. Nezkusíte tento recept?
Vaše