Co jsou řízky porthaus jsem dlouho nevěděla. Až má dobrá kamarádka mě na ně pozvala. A byla to opravdu sváteční příležitost, protože telecí řízky se připravují výjimečně a z výjimečně kvalitního masa.
Maso na telecí řízky porthaus má být z mladého býčka, tedy telecí, a to z vybrané části masa, nejlépe z hovězího roštěnce.
Co na to: 2 plátky masa z mladého býka (250 g), špetka mletého pepře, 2 lžíce hladké mouky, 1 rohlík, sůl, 1 vejce, 4 lžíce mléka, cca 100ml oleje na smažení.
Jak na to: Hovězí plátky silné necelý centimetr opatrně naklepu a naříznu okraje asi na čtyřech místech. Poté si připravím uzavíratelnou misku, mletý pepř a olej. Naklepané plátky potřu z obou stran slabě olejem, opepřím a vložím do uzavíratelné misky. Misku s masem nechám v chladničce zhruba 3 dny.
Těsně před obalováním řízků připravím v elektrickém drtiči čerstvou strouhanku z nakrájených plátků rohlíku, který nejraději vytáhnu z mrazáku. Na smažení si připravím pánev, misku s hladkou moukou, vyrobenou čerstvou strouhanku a rozšlehané vejce s mlékem.
Misku s naloženým masem vyjmu dvě hodiny před smažením. Poté každý plátek masa slabě osolím z obou stran a plátky masa obalím běžným způsobem v trojobalu. To znamená v misce s moukou, v misce s vajíčkem a v čerstvé strouhance. Obalené plátky masa kladu na pánev s rozpáleným olejem. Asi po 2 minutách snížím teplotu smažení a řízky smažím pozvolna, z každé strany 15-20 minut, aby bylo maso dobře propečené.
Pokud se telecí řízky porthaus povedou, je jejich maso šťavnaté a měkké. Jsou tak dobré, že chutnají i bez přílohy nebo s jen malým množstvím lehkého bramborového salátu či vařeného bramboru.
Tak výjimečně dobrou chuť! Vaše
1 porce=1/2: 3262kJ, 798kcal, 30g sacharidů