Těstoviny s brokolicí a vejci polité sýrovou omáčkou

Testoviny s brokolicí a vejci na talířiRychlé těstoviny s vejci mám moc ráda. Podobnou variantou, avšak náročnější na suroviny, jsou těstoviny s brokolicí a vejci. Napadlo mě je udělat, když jsem měla uvařené růžičky brokolice a zbytek vařených těstovin.
Teď už je to moje nejoblíbenější uznávané jídlo z brokolice. Samozřejmě, že na tento pokrm jsou hlavní surovinou těstoviny, které mají vysoký obsah sacharidů a měly by být proto vyrobeny z pšenice tvrdé semolina, aby měly nižší glykemický index než těstoviny vyrobené z běžné pšeničné mouky.

Suroviny pro 4 osoby: předem uvařené těstoviny 400g (200g těstovin syrových), 1 uvařená brokolice bez košťálu 320g, 1 lžička soli, pepř, 4 celá vejce, půl lžíce oleje, 50g šunky, 100g sýra niva, ¼ l mléka, necelá lžíce bramborového škrobu.       

Testoviny s brokolicí a vejci 1Postup: Nejprve si připravím sýrovou omáčku, kterou se bude uvařený pokrm polévat. Připravím si hrnek mléka a do malého hrnce nadrobím plísňový sýr. Půl hrnku mléka přiliju k sýru a obsah hrnce začnu zahřívat na sporáku, aby se sýr rozpustil. Ke zbytku mléka v hrnku dám bramborový škrob a rozmíchám ho. Škrob s mlékem vliju do hrnce s roztaveným sýrem a intenzivně míchám, až po minutě varu začne směs houstnout a vznikne sýrová omáčka. Hotovou omáčku odstavím.
Poté na oleji v kastrolu s nepřilnavým dnem rychle opeču uvařené těstoviny se šunkou nakrájenou na kostičky, přidám sůl a pepř. Potom do směsi vložím na kousky nakrájené růžičky uvařené brokolice a vše prohřívám a opékám na tuku. Mezitím rozbiju vejce, kastrol s těstovinami odstavím a do těstovin nalévám opatrně vejce. Kastrol opět zahřívám, do těstovin vmíchám nejprve bílky a nakonec i žloutky, a za chvilku je uvařeno. Hotový pokrm na talíři poliju sýrovou omáčkou.

Moje těstoviny s brokolicí a vejci vystačí pro 4 až 5 strávníků. A kupodivu chutnají i zapřisáhlým odpůrcům zeleniny, zvláště brokolice. Velký podíl na té chuti má skvělá omáčka z plísňového sýra niva. Ochutnejte je! Vaše
AdelaPodpisnutriční hodnota jedné porce pro případ 4 nebo 5 strávníků:

1 porce=1/4: 1943kJ, 463kcal, 46.6g sacharidů 1 porce=1/5: 1554kJ, 370kcal, 37.3g sacharidů