Jak začnou plodit cukety, je hned z čeho vařit zdravě. Moje těstoviny s cuketou jsou bezmasé, a kdo je neochutnal, ohrnuje nad nimi nos. Ale koření gyros jim dodá pikantní chuť, cukety s ním chutnají skvěle, musí však být nakrájené na silnější plátky, aby po opečení nebyly příliš změklé.
Těstoviny s cuketou mají vynikající nutriční hodnotu. Cuketa a rajčata mají nízký glykemický index, střední GI mají těstoviny z pšenice semoliny. Je třeba jen pohlídat si množství oleje na restování a dodržet množství strouhaného sýra při konečné úpravě pokrmu. Olej i sýr sacharidy sice neobsahují, ale mají vysoký energetický obsah.
Suroviny: 1 střední cibule, 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 cuketa o váze 700g zbavená semen, 2 lžíce koření gyros, 250g těstovin ze semoliny (nebo 650g uvařených těstovin), půl lžičky soli, minirajčátka 200g, 100g strouhaného sýra niva nebo sýra čedar.
Postup: Na lžíci oleje opeču najemno nakrájenou střední cibuli a jeden až dva stroužky česneku dorůžova. Cuketu neloupu, ale jen podélně rozkrojím a zbavím vnitřní části se semeny. Pak ji nakrájím na asi ¾ cm silné plátky a vhodím na pánev s cibulkou. Cuketu na pánvi posypu lžící koření gyros, orestuji z jedné strany a pak otočím a znovu okořením, dozlatova na pánvi peču asi 20 minut. Opečené plátky cukety vmíchám do horkých těstovin uvařených ve slané vodě.
Porci na talíři posypu nivou nebo aromatickým čedarem a ozdobím nakrájenými rajčátky.
Z uvedeného množství jsou těstoviny s cuketou pro 4 až 5 osob k obědu či k večeři. Lze je podle chuti i možnosti doplnit kečupem slazeným stévií.
Tak moc dobrou chuť! Přeje