Na těstoviny s lososem používám zásadně těstoviny vyrobené z pšenice tvrdé semolina, které mají nižší glykemický index než těstoviny z obyčejné pšenice.
Těstoviny s lososem připravuji nejraději z kousku chlazeného filetu divokého lososa, ale dá se použít také uzený filet. Příprava masa na pánvi je pak ještě rychlejší. Má-li maso z jedné strany kůži, je potřeba ji odstranit. Maso je po restování na pánvi hotové za pár minut a chuť masa podtrhne jemná smetanová omáčka s citronem.
Dočetla jsem se, že některé druhy divokých lososů, jako losos keta a losos sockeye, mají maso o polovinu méně tučné (4-7%), než losos z umělého odchovu (15% tuku). Proto je správná rychlá úprava jejich masa, aby se nevysušilo.
Suroviny: Kousek zelené části pórku (50g), 2 lžíce olivového oleje, půl lžičky soli, půl lžičky mletého pepře, 250g filetu z lososa (lze využít i zbytky), 200g semolinových těstovin, 2 lžíce worčestru, lžíce směsi provensálské koření nebo tymiánu, 180g zakysané smetany, šťáva z půlky citronu, půl citronu na ozdobu.
Postup: Do kastrolu s osolenou vodou dám vařit těstoviny. Pak očistím kousek zelené části pórku a nakrájím na tenké půlměsíčky. Na pánev s rozpáleným olejem vhodím na kousky nakrájeného lososa, okořením pepřem, provensálským kořením a osolím. Restuji asi 3 minuty, pak maso otočím a přidám pórek. Vše ještě zhruba 5 minut opékám. Podle chuti zakápnu worcestrovou omáčkou a promíchám.
Uvařené těstoviny scedím. Opečené maso z lososa s pórkem lehce vmíchám do těstovin. Nakonec případně dochutím. Omáčku na těstoviny připravím rozšleháním zakysané smetany se špetkou soli a šťávou z půl citronu
Porci těstovin na talíři servíruji přelitou čerstvě připravenou omáčkou a zdobím plátkem citronu. Těstoviny s lososem z uvedeného množství se dají udělat pro 4-5 osob.
Přeji vám dobrou rybí chuť!
1 porce=1/4, 1862kJ, 442kcal, 42g sacharidů
1 porce=1/5, 1489kJ, 354kcal, 34g sacharidů