Syrovátkový sýr ricotta využívám pravidelně, třeba na snadný pokrm těstoviny s ricottou. Množství těstovin na jednu porci by nemělo být velké, protože těstoviny mají vysoký obsah sacharidů a jejich glykemický index je nižší jen, pokud jsou vyrobeny z tvrdé pšenice. Těstoviny z pšenice tvrdé semolina se vyrábí převážně v Itálii, ricotta je rovněž vyráběna v Itálii, proto nejsou těstoviny s ricottou původním českým pokrmem. Ale když je příprava italských pokrmů z těstovin tak velmi rychlá, oblíbila jsem si je. Sýr parmazán je sice dražší, ale je kvalitní zásobárnou vápníku pro lidské kosti.
Postup: Těstoviny uvařím v osolené vodě al dente, zcedím a přidám lžičku oleje, aby se neslepily. Během doby vaření těstovin oloupu česnek a nakrájím na tenké plátky. Vhodím ho na pánev se lžící oleje a opražím dozlatova, přidám protlak, sůl a nasekanou čerstvou nebo sušenou bazalku. Nakonec do omáčky přidám sýr ricotta a promíchám, případně zředím trochou vody z těstovin. Těstoviny s omáčkou na talíři posypu strouhaným sýrem, na osobu stačí 1 lžíce, a promíchám.
Co na to? 150g těstovin krátkého typu nebo špaget, rajčatový protlak 70 g, 1 lžíce + 1 lžička olivového oleje, 2 stroužky česneku, ½ lžičky soli, 100 g ricotty, 25 g strouhaného parmazánu, sušená bazalka nebo tymián, případně čerstvé lístky tymiánu nebo bazalky.
Rychlé těstoviny s ricottou jsou hotové za půl hodiny. Je to jemné a zároveň pikantní bezmasé jídlo k obědu či k večeři. Z uvedeného množství surovin jsou porce pro 3 osoby.
Přeji dobrou chuť! Vaše