Těstoviny se zelím patří mezi rychlá a zdravá jídla. Pokrm je levný, protože je bezmasý. Samozřejmě, že libové kousky masa je možné přidat. Nedávno jsem to tak udělala na víkend, zbylé těstoviny se zelím mi ve všední den chutnaly i bez masa.
Na první pohled to vypadá, že se kombinace těstovin a zelí nedá jíst. Ale zelí je opravdu univerzální zelenina, kterou lze přidat ke každé příloze a chutná to. Nejen že má tato zelenina v pokrmu podíl na nižším obsahu sacharidů, ale je zdrojem užitečné vlákniny, která je rozhodující pro dobré zažívání a imunitu. Strava s vlákninou je objemná, zaplní žaludek a dlouho pak nemáme pocit hladu.
Jak jsem postupovala: Těstoviny jsem uvařila v osolené vodě. Mezitím jsem na lžíci oleje osmažila najemno nakrájenou cibuli, na ni jsem dala 300g nakrájeného čerstvého zelí, přidala sůl, trochu víc pepře a vše jsem dusila 20 minut. Nakonec jsem zelnou směs promíchala s uvařenými těstovinami a naservírovala.
Když chci k pokrmu přidat maso, vhodný je k tomu plátek libového uzeného nebo vepřové šunky.
Suroviny: 200g těstovin, 1 lžíce oleje, 1 střední cibule, 300g nakrájeného čerstvého zelí, sůl, pepř, (pro masovou variantu navíc 200g libové vepřové šunky).
Těstoviny se zelím mohou posloužit jako pokrm bez masa, ale milovníci masa si pokrm na talíři mohou posypat orestovanou uzeninou nakrájenou na kostičky. Mně chutnají obě varianty.
Pokrmu jsou celkem 3 porce bez masa, 4 porce s masem.
Dobrou chuť! Vaše
hodnoty pro bezmasou variantu:
1 porce=1/3: 1303kJ, 308kcal, 56g sacharidů