řezy makovce na talíři
Sladkosti bez cukru

Tradiční makovec bez cukru

makovec bez cukru krájený na řezy na talířiKdo by neznal klasický dobrý makovec!
Můj bratr se do máku zamiloval už jako dítě v mateřské školce a škemral, aby mu mamka ty malé černé kuličky taky uvařila. Já jsem později zkoušela upéci makovec bez cukru a trvalo, než jsem detaily receptu vychytala. Teď peču makovec tak dobrý, že chutná jak stará česká klasika.
Makovec má tu velkou přednost, že mák nahrazuje v těstu část mouky. Mák má vyšší energetickou hodnotu než mouka, ale asi o dvě třetiny méně sacharidů. Proto upečená buchta má nižší obsah sacharidů a prakticky skoro žádný cukr, když se použije dobré sladidlo.

Těsto nalité v pečicí forměJak na to: V míse umíchám žloutky a sladidlo, až vznikne světle žlutá pěna. Pak přidám 8 lžic oleje a hrnek mletého máku. Vše důkladně promíchám a přisypu 1 hrnek polohrubé mouky smíchaný s práškem do pečiva. Na to naliju hrnek mléka a rozmíchám. Nakonec opatrně vmíchám sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. Těsto vliju do kulaté formy na věnec, kterou jsem předem vymazala kouskem tuku a vysypala hrubou moukou. Peču ve středně horké troubě 175oC celkem 40 minut.

Co na to: 2 vejce, 10 lžiček sladidla vhodného na pečení (nejraději mám březový cukr xylitol) , 8 polévkových lžic oleje (100g), 1 hrnek mletého máku (150g), 1 hrnek polohrubé mouky (150g), 1/2 prášku do pečiva, 1 hrnek odtučněného mléka (250ml).

Možná nevíte, že kromě máku modrého se u nás pěstují odrůdy máku, jejichž semeno má barvu bílou nebo béžovou. Ale pravý český makovec z tradičního modrého máku je stejně nejlepší! Z uvedeného množství upečete 16 menších porcí. Makovec je výborný. A když doma nemáte mlýnek na mák, zkuste upéct makovec z nemletého máku!
Tak přeji dobrou chuť! Vaše

1 porce=50g=1/16: 693kJ, 165kcal, 13,4g sacharidů

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »