Využití tvarohu v domácnosti je tak všestranné, že ho úplně zbožňuji. Tvaroh se stal základní součástí mého jídelníčku a v ledničce mám tvaroh neustále v zásobě. Tak třeba když mě večer honí mlsná, vyklopím půl vaničky odtučněného tvarohu do misky a jen lžičkou si umíchám sladký dezert. Na snídani nebo svačinu si udělám z tvarohu kopec pomazánky a můžu si být jistá, že když jsem si pomazánku připravila sama, že v ní nejsou žádné konzervanty nebo cukr.
Výborné je přidat tvaroh do těsta, tvarohové těsto lze využít na přípravu sladkého nebo i slaného pečiva a samotné je dobré na slané krekery nebo tyčinky. Jako součást různých nádivek lze tvaroh nacpat téměř do všeho – do taštiček, pirohů, koláčů, pizzy, šátečku, závinů, dortů a palačinek.
Pro sportovce a kulturisty je tvaroh levnou bílkovinnou potravinou pro budování svalů. Nízkotučný a nízkokalorický tvaroh je ideální taky při redukční dietě, protože ochraňuje svaly. Tvaroh je sám o sobě špatně stravitelný, nemá se proto pojídat před cvičením a tréninkem. Vhodný je před spaním, protože mléčná bílkovina – kasein se rozkládá pomalu.
Když tvaroh kupuju, dobře si promyslím, na co ho chci využít. Tvaroh balený ve vaničkách je řidší, hodí se tedy na různé dezerty, palačinky a pomazánky. Do těsta a do nádivek dávám raději tvaroh lisovaný, balený v alobalu nebo igelitu. Tvaroh se dá i zamrazit, ale pak změní strukturu a dá se použít už jen na pečení. Důležitý je obsah tuku v tvarohu, ale o tom až příště.
Vaše
Taky můžu tvaroh pořád. Manžel ještě více. Škoda, že už to není jako dříve. Občas mi dovezou tvroh z Valašska od soukromníka a ten rychle zmizí, je třeba báječný na chleba a mírně osolený. Dříve sem vozila takový dobrý tvaroh Mlékárna Trnávka, ale obchod se nejdříve stěhoval až nakonec zmizel úplně.
Dobrý den, díky za komentář. Mně asi před půl rokem přivezla kamarádka tvaroh od soukromníka. Ale když jsem ho přemísťovala z igelitu do mísy zjistila jsem, že mám od něho mastné ruce. Bylo v něm moc tuku. Proto už kupuji tvaroh raději v supermarketu. Adéla