Vaječný řízek je retro rychlý pokrm k večeři či svačině a v dnešní době už není tak známý a nabízený, jako dřív. Přednost dostaly jiné dobroty původem z ciziny, které jsou samozřejmě z dovážených a dražších surovin. Ale možná nastane čas staré receptury oprášit a používat. Přitom vaječný řízek retro nebo jemu podobný vaječný chléb jsou výhodné pro svou rychlou a snadnou přípravou a nenáročnost na použité potraviny. Sacharidy jsou obsaženy v krajíci chleba a navíc ještě ve strouhance použité na vaječný řízek. Proto strouhankou raději šetřím, má totiž vysoký GI.
Suroviny na osobu: 1 vejce, 1 lžíce vody, 1 rovná lžíce strouhanky, sůl, půl lžíce oleje. K hotovému řízku krajíc čerstvého chleba, lžička hořčice a trocha zeleniny na ozdobu a dochucení.
Postup: Na pánev dám rozpálit olej. Do hrnku rozklepnu vejce, ihned rozšlehám vidličkou se lžící studené vody, osolím špetkou soli a vmíchám rovnou lžíci strouhanky. Vaječné těsto vliju na menší pánev, aby se vytvořila kulatá až oválná placka. Po 2 minutách placku obrátím dřevěnou špachtlí a opeču na druhé straně. Na zbytku oleje na pánvi opeču stejným postupem další vaječný řízek z těsta rychle připraveného z uvedených surovin během smažení první placky. Pokud chci připravit vaječných řízků více, počítám vždy lžíci oleje na 2 vaječné řízky.
Vaječný řízek lze vylepšit dvěma plátky šunky, které položím na vaječný řízek na pánvi těsně před jeho otočením na druhou stranu (šunka neobsahuje žádné sacharidy).
Vaječný řízek retro dávám na krajíc čerstvého chleba potřený lžičkou plnotučné hořčice a ozdobím ho řezem kyselé okurky a kouskem rajčete nebo červené zeleninové papriky.
Vaječný řízek připravuji často jako balené jídlo na výlety. Je šťavnatý, kyprý a někdy chutná třeba dětem více, než řízek z masa. Navíc v horkém počasí nehrozí, že by se zkazil jako řízek z masa. Třeba toto levné a rychlé jídlo taky oceníte!