Vánoční marokánky na talíři

Vánoční marokánky právě potřené polevouKdo by neznal marokánky. Nejvíc na nich miluju chuť oříšků a mandlí spojenou s chutí hořké čokolády a karamelu, vytvořeného z malého množství sladidla.
Dlouho jsem netušila, jak snadná a rychlá příprava marokánek je. Lze je vytvořit z minimálního množství mouky a trochy sladidla. Na marokánky není třeba vyvalovat nějaké těsto či vykrajovat z něho tvary. Stačí jen mít menší kastrůlek na uvaření těstíčka a plech vyložený pečicím papírem.

Jak na marokánky: Do malého hrnce naleju polovinu odměřeného mléka, v mléce rozkvedlám mouku, pak přidám sladidlo a zbytek mléka. Směs dám vařit za stálého míchání asi 1 minutu, pak vhodím do hrnce předem připravené půlky mandlí nebo oříšků, rozinky a nakrájené sušené ovoce. Po další minutě varu přidám kousek másla a těstíčko na marokánky odstavím, je hotovo.
Na plech vyložený pečicím papírem kladu z teplé kašovité směsi pomocí kávové lžičky malé placičky. Plech s plackami dám do trouby vyhřáté na 170oC a peču 20-25 minut, až okraje placiček zhnědnou a z trouby se line karamelová vůně. Mezitím hned dělám placičky ze zbylého těsta na druhý plech a zbytečně nečekám, až těsto vychladne a zhoustne. Je třeba s ním pracovat rychle. Vlažné upečené marokánky opatrně podeberu nožem a sundám z plechu na rovnou podložku.
Mezitím připravím čokoládovou polevu. Do velkého kastrolu s horkou vodní lázní vložím malý kastrůlek. Do kastrůlku nalámu vysokoprocentní čokoládu a míchám, aby se rozpustila. Vychladlé marokánky rozložím na pečicí papír a otočím. Spodek marokánek potřu štětcem namočeným do horké polevy a polevu nechám vychladnout a ztuhnout. Čokoládová poleva není nutná, marokánky jsou výborné i bez ní a nutriční hodnotu marokánek s čokoládou a bez si můžete porovnat.

Suroviny: 250ml odtučněného mléka, 1 lžíce sladidla, 1 lžíce hladké pšeničné mouky, 1 lžíce másla (20g), 4 lžíce sekaných mandlí nebo oříšků (160g), 3 lžíce rozinek nebo brusinek (160g), Na polevu: necelých 200g hořké čokolády s min 52% kakaa. (čokoládová poleva není nutná)

Hotové marokánky krásně voní a mají příjemnou karamelovou příchuť. A co je jejich další výhodou? Není zapotřebí péci marokánky dlouho dopředu. Jsou chutné a dobré hned. Z uvedeného množství surovin udělám 2 plechy (40-48 kusů) marokánek velkých v průměru asi 3 cm. Zkuste si je taky udělat!
AdelaPodpisVaše

1 marokánka bez čokolády
1 porce=1/40: 205kJ, 49kcal, 4g sacharidů

1 marokánka s čokoládou
1 porce=1/40: 301kJ, 71,7kcal, 6,3g sacharidů