Jak píšou autoři mé oblíbené knížky Glukózová revoluce, není zapotřebí se vzdávat našich oblíbených jídel. Milovníci českého tradičního pokrmu si mohou občas dovolit své milované vepřo knedlo zelo.
Netučné vepřové maso je možné do jídelníčku zařadit. Zdravější je upéci si čerstvé libové maso, uzeniny nejsou příliš doporučovány. Já však vepřo knedlo zelo nevařím tak často, ale když je dělám, ráda je připravuji téměř dietně z voňavého uzeného.
Co na to: 720 g libového uzeného rolovaného plecka, 500 g kysaného zelí, 1 lžíce oleje, 1 velká cibule, sůl, 2 lžičky sladidla.
Příprava: Na oleji v kastrolu osmahnu dorůžova jemně krájenou cibuli. Pak vložím kysané zelí, z něhož jsem slila octovou vodu a dusím doměkka. Podle chuti osolím a osladím sladidlem, případně ochutím lžící worčestrové omáčky. Mouku na zahuštění nedávám, moravské zelí s moukou má zbytečně více kalorií a sacharidů. V mezičase dušení zelí připravím k zelí přílohu a maso. Rolovanou vepřovou plec nakrájím na tenké plátky a vložím do hrnce s vodou na pařák. Vařím v páře tak dlouho, až maso změkne a je dobře prohřáté, a aby bylo zároveň hotovo dušené zelí a zvolená příloha.
Z uvedeného množství masa a zelí mi vyjde celkem 6 porcí. Porce masa na jednu osobu vychází něco přes 100 gramů, ale pokud by se to někomu zdálo hodně, může si její velikost samozřejmě upravit. Důležité bude také zvolit pro vepřo knedlo zelo vhodnou přílohu a její množství. Já preferuji bramborový knedlík, který má nižší glykemický index než knedlík houskový a je mi taky jasné, že 3 malé kousky musí stačit, protože mají zhruba 850 kJ (200 kcal). Dobrou chuť asi nemusím ani přát, bude vám chutnat i bez toho.
Vaše