Vepřová panenka s tymiánovou krustou na talíři

vepřová panenka s tymiánovou krustou na talíři s přílohouVepřová panenka s tymiánovou krustou je dobrým tipem na výborný sváteční oběd. To proto, že maso z panenky nekupuji samozřejmě každý den. Je také nutné, aby maso bylo čerstvé a kvalitně opracované, beze zbytků tuku.
Vepřová panenka má asi jen o 2% více tuků než hovězí svíčková. Díky tomu má i vyšší obsah kalorií. Obsah bílkovin je u obou těchto druhů mas zhruba stejný, a to 20%. Strouhanková krusta zvyšuje obsah sacharidů v pokrmu.

Suroviny: 450g masa z vepřové panenky vcelku, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, 2 lžíce oleje, 1 lžíce worčestrové omáčky, hrst natě zelené petrželky, půl lžičky tymiánu, 4 lžíce čerstvé strouhanky (60g).

Vepřová panenka s tymiánovou krustou - příprava krustyPostup: Panenku potřu solí, mletým pepřem a olejem a nechám hodinu odležet.
Poté na lžíci rozpáleného oleje orestuji připravenou panenku vcelku ze všech stran dozlatova a dám ji stranou. Výpek z pánve zaliju 1 dl vřelé vody, přidám špetku soli a worčestr. Pak na jiné pánvi nasucho opražím 4 lžíce strouhanky. Až strouhanka zchladne, vmíchám nasekanou zelenou petrželku (hrst) a půl lžičky tymiánu. Do této směsi vložím orestovanou panenku a Vepřová panenka s tymiánovou krustou na pekáčize všech stran váleček panenky obalím.
Obalenou panenku vložím na malý pekáč a dám do trouby nahřáté na teplotu 180oC. Peču v troubě 15 minut z jedné strany a po otočení dopeču z druhé strany dalších 15 minut. Upečenou panenku nakrájím na silnější plátky, rozložím na talíře a přeliji omáčkou z výpeku.

Vepřová panenka s tymiánovou krustou chutná dobře se zapečenými bramborami s dýní nebo jen se samotnou pečenou dýní. Protože se jednotlivé porce masa krájí až nakonec, je maso krásně šťavnaté a růžové. Maso stačí pro 4 osoby. Ochutnejte!
Vaše AdelaPodpis 1 steak=1/4: 1052kJ, 250kcal, 12g sacharidů