Vepřové Plátky Na Zázvoru

vepřové plátky na zázvoru s pórkemVepřové plátky na zázvoru s pórkem jsem poprvé dělala s nastrouhaným zázvorem, který jsem použila včetně dřeně z kořene. Omáčka mi kvůli tomu moc nechutnala. Proto jsem se poučila, že je důležité nastrouhaný čerstvý zázvor vymačkat a na marinádu použít jen šťávu. Zázvorová šťáva se zdá být dost silná a palčivá, ale chuť hotové omáčky je jemná a pikantní.
Zázvor se v naší kuchyni používal odedávna. Dříve to bylo drahé koření dovážené z Číny nebo Indie. Tradičně se jím kořenilo vepřové maso, na vánoce se pekly zázvorové sušenky –zázvorky, kořeněné sušeným mletým zázvorem. Dnes se často z čerstvého  zázvoru vaří zázvorový čaj, který má vynikající účinky při léčbě nachlazení. Kromě toho má zázvor popsáno značné množství dalších účinků na zdraví. A tak zkuste udělat vepřové plátky na zázvoru s pórkem !

Co na to: 2 vepřové plátky z pečeně (300g), 2 lžíce kečupu, 1 lžíce worčestrové omáčky, 10cm kořene zázvoru (40g), půl lžičky soli, 1 lžíce oleje, pórek asi 15 cm dlouhý kus, půl lžíce solamylu.

Postup: Nejprve připravím směs na marinádu. Do mísy nastrouhám 10cm kořene zázvoru, šťávu vymačkám a přemístím do uzavíratelné misky na maso. K tomu přidám půl lžičky soli, kečup a lžíci worčestrové omáčky.
Vepřové plátky z pečeně zlehka naklepu a vložím do misky s marinádou. Misku uzavřu a maso nechám v marinádě aspoň dvě hodiny. Potom je z marinády vyjmu a zprudka orestuji na pánvi s rozpáleným olejem jako minutku. Opečené plátky z pánve vyjmu, k výpeku vložím na pánev pórek nakrájený na kolečka a opět restuji asi 15 minut. Do zbytku marinády v misce vmíchám půl lžíce solamylu, zředím trochu vodou a vliju k měkkému pórku na pánvi. Omáčku povařím 5 minut a dochutím solí nebo mletým pepřem. Na talíř servíruji plátek masa, který přeliju omáčkou.

Vepřové plátky na zázvoru s pórkem mají pikantní chuť po zázvoru a nádech pokrmu asijské kuchyně. Čerstvě nakrájenými kolečky pórku podle chuti a možností pokrm ozdobím.
Z uvedeného množství jsou dvě velké porce masa s pikantní omáčkou. Jak už jsem psala, jednou za čas si můžeme vepřové dovolit! Vhodnou přílohou mohou být brambory nebo rýže. Tak dobrou chuť!

 

1 porce BEZ PŘÍLOHY =1/2: 1546kJ, 369kcal, 17,2g sacharidů