Na vepřové plátky zapečené s cibulí a se sýrem si vzpomenu jednou za čas, když potřebuji rychle a snadno připravit pokrm z vepřového masa s minimem potřebných surovin. Vepřové maso opravdu dělám jen občas.
Příprava masa není dlouhá, žádný tuk se k masu nepřidává, ale v průběhu pečení se naopak tuk z masa vypeče. Plátky masa není třeba klepat, zůstanou proto pěkně šťavnaté. Aby měly vepřové plátky zapečené s cibulí a se sýrem tu správnou chuť, je jedinou podmínkou mít dostatek cibule, na každý 1 plátek masa je nutné počítat jednu středně velkou cibuli.
Co na to: 4 plátky vepřového masa z plecka, kotlety nebo krkovice (450g), 150g eidamu s obsahem 30% tuku, sůl, mletý pepř, kostka masoxu, 4 cibule (550g), snítka čerstvého rozmarýnu, libečku nebo bazalky na ozdobu.
Jak na to: Plátky masa bez naklepávání opepřím, jen slabě osolím a rozložím do pekáče. Cibuli nakrájím na jemná kolečka a navrstvím na maso. Kostku masoxu zaliju v hrnku teplou vodou, aby se rozpustil, a tímto nálevem podliju maso. Pekáč přikryju a vložím do předehřáté trouby. Peču hodinu při teplotě 200oC a v průběhu pečení kontroluji, zda není nutné do pekáče přidat vodu, ale zpravidla to nutné není. Po hodině pečení pokryji plátky masa strouhaným eidamem. Poté víko pekáče odklopím a asi 20-30 minut dopékám, až se povrch sýra rozteče a zbarví dozlatova.
Vepřové plátky zapečené s cibulí a se sýrem mají díky množství cibule lahodnou chuť a šťávu z výpeku z masa. Z uvedeného množství jsou 4 porce, vhodnou přílohou jsou brambory nebo výborné brambory zapečené s dýní.
Tak dobrou chuť!