Cizokrajných a nákladných receptů na pokrmy je plný internet. Ale naše tradiční domácí jídla, která se vařila třeba v zimě po zabijačkách na vesnici nebo v chudších domácnostech, už skoro nikdo nevaří. Například vepřové srdce dušené na kmínu.
Vnitřnosti z masa neumí většina mladších kuchařek a kuchařů připravit, mnozí jimi opovrhují a to platí jak o domácnostech, tak v restauracích. Přitom vnitřnosti jsou dobrou složkou kaloricky vyvážené stravy. Obsahují málo tuků, dodávají tělu vitamin A a spoustu vitaminů skupiny B.
Nevýhodou těchto surovin je zdlouhavá a náročná úprava před samotným vařením. Když si na ní ale dáte záležet, výsledek stojí za to. Alespoň já vepřové srdce dušené na kmínu ráda udělám, když v řeznictví čerstvé vepřové srdíčko uvidím. Protože má srdce svalovinu tuhou a odolnou, využívám k jeho přípravě papiňák, který ušetří čas při vaření.
Co na to: 1 vepřové srdce (cca 400g), 1 lžíce oleje, 1 velká cibule, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce hladké nebo polohrubé mouky.
Jak na to: Omyté srdce rozkrojím, odstraním zbytky cév uvnitř a na horní části. Zbude asi 320g tmavě červené hladké svaloviny, kterou pak nakrájím na plátky a poté kostičky. Na lžíci oleje v papiňáku osmažím dorůžova nakrájenou cibuli, na to vložím nakrájené srdce a 12-15 minut zprudka restuji, až maso zešedne, pustí šťávu a šťáva se vypaří. Osolím, opepřím a okmínuji. Pak maso podliju ½ l vody a papiňák uzavřu. V papiňáku dusím zhruba 30 minut. Pokud nemám papiňák k dispozici, dusím maso na mírném ohni zhruba hodinu a půl za občasného zamíchání.
Až je maso měkké, v půl hrnku vody rozkvedlám mouku a kvedlánek přiliju k masu. Podle potřeby přidám vodu a dále dusím asi 15 minut za častějšího míchání, aby se mouka provařila. Nakonec omáčku dochutím.
Oproti běžnému vepřovému masu mají vepřové vnitřnosti zhruba poloviční energetickou hodnotu, protože mají nízký obsah tuku. Jsou tedy ideálním masem pro ty, kdo chtějí zhubnout.
Sacharidy jsou v tomto pokrmu obsaženy v cibuli a v omáčce. Omáčka by proto neměla být příliš hustá a moučnatá. Vepřové srdce dušené na kmínu podávám nejlépe s vařenou rýží, dobré jsou k němu i semolinové těstoviny. Jsou ho 2 větší nebo 3 menší porce.
Snad Vám bude chutnat stejně, jako mně.