Tento jednoduchý způsob přípravy lehkého moučníku je prima, když chci upéci něco rychlého a sladkého na zub v období čerstvého drobného ovoce. Podobný moučník dělala moje mamka z jablek a v jejím receptáři se jmenoval Francouzský jablkový koláč flangnarde. Jestliže prý stejný moučník připravují Francouzi z třešní nebo višní, nazývají ho clafoutis. Takže můj recept na višňový koláč by se klidně mohl jmenovat Višňový clafoutis.
Velkou výhodou receptu je, že těsto na višňový koláč je téměř bez tuku a že se dá připravit jednoduše v mixéru. Je podobné těstu na palačinky, a běžně se dělá ušleháním celých vajec, cukru, mouky a mléka. Ale když potřebuji cukr nahradit sladidlem, používám malý trik, protože se sladidlem těsto tak nenaskočí. Z vajec oddělím bílky, ze kterých spolu se sladidlem ušlehám sníh, a to zajistí, že moučník bude nadýchaný. Pšeničnou hladkou mouku nahrazuji z jedné poloviny moukou celozrnnou, která je zdravější a má příznivější hodnotu glykemického indexu.
Suroviny: 500 g vypeckovaných višní, 4 lžičky sladidla, 60 g hladké mouky 60 g celozrnné pšeničné mouky, 3 vejce, 300 ml mléka, špetka soli, 1-2 lžíce másla.
Postup přípravy: Višně opláchnu pod tekoucí vodou a vypeckuji. Posypu je dvěma lžičkami sladidla a zlehka promíchám a nechám alespoň 30 minut. Z vajec oddělím bílky a ušlehám z nich sníh, do kterého zašlehám dvě lžičky sladidla. Žloutky rozšlehám v mléce, přidáme sůl a prosátou mouku a lžíci vlažného rozpuštěného másla, jako bych dělala těsto na palačinky. Nakonec dám do těsta po částech sníh z bílků a vše lehce promíchám. Předehřeju si troubu na 180°C. Máslem pomažu pečicí papír a vyložím jím kulatou formu o průměru 24 cm. Višně rozložím na dno formy vyložené pečicím papírem a na ně opatrně naleju těsto. Peču 35 až 40 minut bez otvírání dvířek trouby, těsto krásně naskočí a povrch se zbarví dozlatova.
Višňový koláč podávám vlažný nebo ho nechám vystydnout, jestli to vydržím. Z takové trošky mouky je ho dost pro 4 až 6 osob a kdo může, ať si ho pocukruje!
Dobrou chuť!
DĚKUJI ZA BEZVA RECEPT, LETOS SE OPĚTNĚ NA NAŠÍ ZAHRÁDCE URODILO VIŠNÍ VÍC, NEŽ STAČÍM SPOTŘEBOVAT, TAKŽE HURÁ NA EXPERIMENT!
To vám tedy závidím, že ještě višně máte. Koláč z nich je príma. Adéla
Zrovna popíjím višňový kokteil. Višně jsou velmi moblesní ovoce, přitom v zahradách našich babiček bylo višní málo, i sadařských odrůd bylo málo a proto byly vzácné. Tím pádem i ovoce, což se neodráželo v ceně, ale na tom, že se višňové koláčky a poháry podávaly jen ve svátek.
Pavla
Višňový kokteil, no ten bych taky brala, úplně jsem zapomněla, že jsem dřív kokteily dělala dětem. Ale já je taky miluju!