Voňavé kuřecí kousky, tento pikantní, kurkumou zabarvený pokrm s vůní Orientu, příjemně zpestří každodenní stereotyp běžné stravy. Kurkuma je typické koření asijské kuchyně, které je v zemích Indie, Číny a Indonésie uznávané jako protizánětlivý prostředek. Uvádí se, že pomáhá i v prevenci rakoviny a že dokáže potlačovat růst rakovinných buněk v raném stádiu.
V každém případě má kurkuma pozitivní vliv na trávicí systém, zvyšuje tvorbu žluče a pomáhá snižovat cholesterol.
Proto se hodí udělat jednou za čas voňavé kuřecí kousky po bengálsku. Spousta zeleniny, kuřecí maso a kurkuma jsou dobrou volbou pro zdravý obědový jídelníček.
Jak na to: Brambory oloupu a nakrájím na větší kousky. Cibuli oloupu a nakrájím na kolečka. Brambory s cibulí narovnám na pekáč a trochu posolím. Na to rozložím osolené kuřecí maso, posypu provensálským kořením a kurkumou. Mezi maso rozložím nakrájené stroužky česneku a vše pokapu olivovým olejem. Nakonec obsah pekáče zaliju vodou, aby sahala do poloviny pekáče, přiklopím a peču na 200 st. C zhruba 40-45 minut. Pak víko odkryju, maso obložím rajčaty nakrájenými na osminky a na proužky nakrájenou zelenou paprikou a snítky rozmarýnu. Po odkrytí peču ještě asi 20 minut. Dávka pro 4 osoby.
Suroviny: 4 kuřecí stehýnka nebo přední a zadní části stehen, sůl, pepř, 4 větší brambory (500g), 4 rajčata (500g), 4 zelené papriky (500g), 1 cibule, lžička kurkumy, lžička provensálského koření, snítka rozmarýnu, 4 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje.
Voňavé kuřecí kousky budou chutnat i dětem. Jsou totiž jemné a lahodné. Vyzkoušejte!
Mňam, určitě dobrota a báječný recept. Pečenou zeleninu máme moc rádi. Hned vyzkouším.
Díky za Váš komentář. Adéla