Když už pěstuji na zahrádce jen jednu rostlinu cukety, rozhodla jsem se pro pokrm s cuketou a s mou oblíbenou italskou ricottou. Jeden recept jsem našla na americkém internetu a rozhodla jsem se ho vyzkoušet. A nelitovala jsem, zapečená cuketa s ricottou je báječná. Výživové hodnoty má perfektní. Celkový obsah sacharidů má zapečená cuketa s ricottou minimální, o přísun bílkovin se postará syrovátkový sýr ricotta, zelené bylinky a olivový olej odpovídají stylu tolik doporučované a kladně hodnocené středomořské diety.
Postup: Dvě mladé cukety (o délce max 18cm) důkladně omyju, odkrojím špičky a poté je i se slupkou rozkrojím podélně. Každou polovinu nakrájím cikcak na trojúhelníčky do mísy. Přidám lžíci oleje, sůl, koření, jemně nakrájené nebo sušené zelené bylinky, promíchám a nechám asi hodinu zaležet. Pak cuketu v jedné vrstvě narovnám na pekáč a pokryju kousky ricotty (100g jsou cca 3 lžíce). Povrch ricotty ještě okořením a pekáč dám do hodně vyhřáté trouby zprudka zapéci 30 minut. Cuketa se nesmí dusit, ale skutečně opéci, aby byla měkká a přitom trochu křupavá a aby na povrchu zkaramelizovala společně s kousky ricotty.
Co na to: 2 malé cukety (cukety téměř bez jader, váha celkem cca 450g), 1 lžíce olivového oleje, sůl, oblíbené koření, nať zelených bylinek (bazalka,libeček, oregano), 100g sýru ricotta.
Báječná zapečená cuketa chutná samotná bez přílohy, k večeři si k ní však kousek celozrnného pečiva dám. Společná chuť kořeněné nerozměklé cukety a jemné opečené ricotty je skvělá. Uvedené množství představuje asi 2 porce.
Tak honem do přípravy! Vaše
1 porce=1/2: 660kJ, 156kcal, 5.6g sacharidů