Na dovolené v Rakousku jsme vždy ráno kupovali čerstvé pečivo před odchodem na túru. Na jednom druhu baleného pečiva jsem si všimla nápisu Karottenecken – mrkvové rožky. Rozhodla jsem se je ochutnat a od té doby jsem si kupovala jen tento druh pečiva. Mrkvové pečivo bylo totiž stále vláčné, když už se jiné pečivo nedalo jíst. Taky mě moc překvapilo, že na obalu bylo popsáno podrobné procentuální složení pečiva. Toto v našich obchodech ještě není tak dokonalé. A mrkvové pečivo se u nás nevidí. Škoda, že velkovýroba zásobující supermarkety neposkytuje v druzích pečiva větší rozmanitost!
Jak mrkvové pečivo dělám? Nejdříve připravím kvásek. Kvasnice rozetřu se lžičkou cukru na kašičku, přidám vlažnou vodu a lžíci hladké mouky. Kvásek nechám stát na teplém místě. Potom oloupu mrkev a nahrubo ji nastrouhám. Do mísy hnětače proseju mouku. Až kvásek vykyne, naleju ho do mísy s moukou, přidám sůl, měkký tuk a mléko nebo podmáslí. V hnětači zpracuju těsto nejprve při malých otáčkách, po 5 minutách hnětu při vyšší rychlosti. Nakonec přidám nastrouhanou mrkev a semínka slunečnice. Těsto by mělo být měkké, ale nelepivé. Pokud mám, přidám i několik lžiček lněných semínek a těsto ještě ručně v míse propracuji. Je-li těsto příliš mazlavé, zahustím je trochou ovesných vloček (1 lžíce).
Zpracované těsto přikryju utěrkou a nechám na teplém místě asi půl hodiny až hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem. Podložku potřu troškou oleje a vyklopím na ni nakynuté těsto. Pak ho rozdělím na 2 díly, každý díl postupně ještě rozdělím na třetiny a na polovinu. Z celkem 12 kousků pak vyválím placky, které přehnu napůl. Nebo vyvaluji trojúhelníky, z nichž stáčím rohlíky směrem od základny trojúhelníku ke špičce.
Tvary dávám na plech vyložený pečicím papírem, přikryju mikrotenovou nebo potravinářskou fólií a nechám ještě kynout na plechu na teplém místě (asi půl hodiny).
Mezitím zapnu troubu a na dno vložím kastrůlek s vodou. Až pečivo na plechu zdvojnásobilo objem, potřu tvary slanou vodou a dám péci do horké trouby. Peču na horní mřížce, nejprve 5 min zprudka a dopékám při střední teplotě trouby asi 25-30 minut, až je povrch pečiva zlatavý.
Suroviny na přípravu: 250 g hladké mouky 00, 125 g pšeničné celozrnné mouky, 125 g žitné mouky chlebové, 2 rovné lžičky soli, 20 g tuku, 20 g kvasnic, 1 lžička cukru (do kvásku), 1/8 l podmáslí nebo mléka, 1/8 l vlažné vody, 1 středně velká mrkev (cca 150 g), 1 lžíce semen slunečnice, 3 lžíce semínek lnu, 1 lžíce ovesných vloček na zahuštění (jen je-li třeba).
Aby moje mrkvové pečivo bylo opravdu zdravé, dělám ho ráda s přídavkem lněných semínek, která jsou výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 6. Semínek slunečnice už tolik nedávám, protože mají vyšší obsah tuku a zbytečně zvyšují energetickou hodnotu pečiva.
Pokud chci změnit tvar mého pečiva, je mi dobrým vodítkem video Julissy Roberts, která i když v angličtině, přece jen pěkně demonstruje tvarování domácího pečiva i přípravu těsta.
Podívejte se na ni! Vaše