Tato snídaně dodá vašemu tělu hned po ránu plno vlákniny, vitamínů a vápníku. Vaří se podobně jako anglická porridge, což je kaše s ovesnými vločkami, ale v tomto případě se na kaši rozvaří bulgur.
Mohl by se vařit s mlékem, ale já ho vařím s vodou, abych zbytečně nezvyšovala obsah cukrů v pokrmu. O výborných nutričních vlastnostech bulguru už jsem psala. Je skvělé, když seženu bulgur celozrnný, který je zbarvený dohněda. Právě uvařená kaše nevypadá nic moc, ale stačí jen vhodně ji dozdobit. Dělám ji na sladký způsob, ale naslano by se určitě taky dala připravit.
Jak na to: Půl hrnku bulguru v hrnci zaleju jedním hrnkem vařící vody, přidám trochu soli, (což je důležité), a za stálého míchání vařím. Přibližně za 10 minut bulgur nabobtná a zbylá voda se vypaří. Pokud není bulgur dostatečně měkký, přidám ještě půl hrnku vody a vařím dalších 5-10 minut.
Uvařenou kaši osladím sladidlem, případně cukrem, pak promíchám a rozdělím na dvě porce. Zdobím nakrájeným čerstvým ovocem a lžící bílého jogurtu s normální tučností.
Co na to: Půl hrnku bulguru (100g), 1 +1/2 hrnku vody, ¼ lžičky soli, 2 lžičky sladidla, 4-6 kusů čerstvého drobného ovoce (jahody), 2 lžíce bílého jogurtu.
Bulgur uvařený na kaši připravuji nejraději večer a nechám ho do rána v ledničce. Pak ho jen ohřeju 1 minutu v mikrovlnce, ochutím, a zdravá snídaně je na stole. Jsou to 2 porce a nevěřili byste, jak jsou syté. Vyzkoušejte si to!
Vaše