O tom, že luštěniny jsou zdravé a měli bychom je jíst co nejčastěji, snad nemusím nikoho přesvědčovat. Čočka nakyselo je náš tradiční pokrm, ale dobrý a zdravý je i čočkový salát. Uzenina k němu není potřeba, bílkovin má čočka dost. Obsahuje také sacharidy, které se v těle rozkládají pozvolna, a proto má čočka nízký glykemický index. Je tedy možné si dovolit kombinaci čočky a pomeranče, který trochu cukrů taky obsahuje.
Obrovský přínos je v tom, že čočkový salát dodá organismu velké množství zdravé vlákniny. To, že po čočce máme slabší nebo silnější flatulenci, nebo-li počesku nadýmání, je v tomto případě zanedbatelné.
Jak na to: Čočku nejprve přeberu. Alespoň jeden kamínek najdu vždy. Pak čočku propláchnu a v hrnci zaliju vodou na 2 prsty vysoko nad povrch čočky. Takto nechám čočku namočenou minimálně dvě hodiny nebo přes noc. Pak vodu z namočené čočky sliju a naliju čerstvou studenou vodu. Během varu případnou vzniklou pěnu lžící seberu a odstraním, pak čočku osolím lžičkou soli. Trvá to asi 20 minut, až je čočka měkká, ale ne úplně rozvařená.
Do vychladlé čočky vmíchám lžíci worčestrové omáčky, lžičku soli, mletý pepř a bílý jogurt s normální tučností. Pomeranč oloupu, nakrájím na tenká kolečka, která ještě rozkrájím na osminky. Pokrájený pomeranč přidám k čočce spolu s nakrájenou kadeřavou petrželkou a salát nechám chvíli odležet. Podávám na listech hlávkového salátu.
Co na to: 200g čočky, 2 lžičky soli, 1 lžíce worčestrové omáčky, mletý pepř, 300ml bílého jogurtu s normální tučností, 1 pomeranč, zelená petrželka, hlávkový salát.
I když je čočkový salát velmi sytý, je vhodné mít k němu alespoň kousek pečiva, zvlášť pokud patříte mezi diabetiky. Jsou ho 4 porce k obědu či k večeři.
Tak dobrou chuť přeje
1 porce=1/4: 1012kJ, 242kcal, 34g sacharidů