I když upřednostňuji vaření z našich domácích surovin, cizokrajné avokádo a lososa si občas dopřeju, hlavně kvůli kvalitnímu složení tuku obou těchto dovážených potravin. Dá se z nich připravit úplná nutriční bomba plná omega mastných kyselin. A to zdravý těstovinový salát.
V použitých surovinách má jen maso z lososa přes 11g tuků, z toho asi 1 gram omega MK. A co teprve obsah kvalitních mastných kyselin v avokádu. Použijeme-li těstoviny z pšenice tvrdé neboli semolina, máme záruku, že všechny ingredience na zdravý těstovinový salát mají nízký GI.
Jak na to: Dám vařit těstoviny podle návodu tak, aby byly tvrdé na skus. Mezitím nakrájím uzeného lososa. Rozpůlené avokádo ihned pokapu citronovou šťávou a přímo v misce ze slupky nakrájím příborovým nožem na kostky. Nakrájené kostky avokáda vyklopím do mísy, kde je opepřím čerstvě nadrceným pepřem a ještě okyselím citronem. Avokádo vmíchám do uvařených těstovin spolu s nakrájenými kousky lososa. Nakonec vše posypu parmazánem a jemně nasekanými bylinkami a promíchám. Okamžitě podávám s kopečkem jogurtu.
Co na to: 200g těstovin, 100g uzeného plátkového lososa, 1 avokádo, půl citronu, drcený pepř, lístky čerstvé máty nebo petrželky, 50g strouhaného parmazánu, 150g bílého jogurtu.
Má-li avokádo správnou zralost, rozplyne se jeho dužina do jogurtové zálivky a vytvoří jakousi avokádovou majonézu. Čerstvá máta dodá kořenitou pikantnost. Solit zdravý těstovinový salát není třeba, protože uzený losos je slaný dost. Uvedené množství stačí k obědu pro tři osoby.
Tak dobré chutnání! Vaše