Pšeničnou krupici v původním receptu na tvarožník jsem nahradila pohankovou krupicí a výsledkem je zdravý tvarohový koláč bez lepku i bez cukru, vhodný jak pro diabetiky, tak celiaky.
Na přípravu moučníku používám s výhodou tvaroh ve vaničce, který lze v pohodě rozmíchat s ostatními surovinami potřebnými na tvarohové těsto. Není nutné použít elektrický šlehač, proto se dá udělat zdravý tvarohový koláč třeba i na chalupě. Jen mít suroviny a sporák s troubou.
Co na to: 1 lžíce sladidla (nebo 100g cukru), 3 vejce, 80g rozpuštěného másla, 500g odtučněného tvarohu (2 vaničky), 1/2 citronu, 3 polévkové lžíce pohankové krupice (150g), 1/2 prášku do pečiva, čerstvé švestky 300 g (10 kusů).
Jak na to: Umíchám tvarohové těsto tak, že rozmíchám sladidlo a celá vejce, pak přidám vlažné rozpuštěné máslo, tvaroh a nastrouhanou kůru z citronu. Nakonec vmíchám pohankovou krupici smíchanou s polovinou prášku do pečiva.
Dortovou formu vyložím pečicím papírem a vliju do ní větší polovinu tvarohového těsta. Pak povrch rovnoměrně pokryju rozpůlenými švestkami, které kladu řeznou stranou nahoru. Povrch švestek zaliju zbytkem tvarohové hmoty a tvarožník dám péci do trouby vyhřáté na 175 oC. Peču tak dlouho, až je povrch moučníku zbarvený dozlatova, trvá to asi 50 minut.
Když jím tento zdravý tvarohový koláč bez lepku, nemám moc výčitek. Tvaroh a švestky jsou totiž potraviny s nižším glykemickým indexem, pohanková krupice má GI střední. Z uvedeného množství vyjde 8 porcí koláče. Dobrou chuť!