zeleninový salát s hlívou a tofu v misce

zeleninový salát s hlívou a tofuZeleninový salát s hlívou a tofu je dobrý na osvěžující večeři nebo oběd v parném létě, když na teplé jídlo není vůbec chuť. Salát neobsahuje maso, ale místo toho marinované tofu, takže v parném vedru není nebezpečí, že by se některá ingredience začala rychle kazit.
Zeleninový salát s hlívou a tofu je pokrmem zdravým, bezmasým, bez mléčného cukru laktózy, a bez lepku.

Postup: Z hlívy odkrojím tuhou spodní část (nožičky) a kloboučky properu pod tekoucí studenou vodou. Poté hlívu nakrájím na nudličky, které vložím na suchou pánev a restuji, až se voda z hlívy vypaří. Z hromady nakrájené houby zůstala na pánvi jen trocha. Poté na pánev přidám lžíci oleje a hlívu restuji a opékám dál. Mezitím nakrájím na nudličky marinované tofu a přidám je na pánev k hlívě. Osolím, opepřím a obsah pánve ještě asi 10-15 minut restuji. Poté směs nechám vychladnout.
Zelenou papriku rozkrojím a nakrájím na kostičky, nadrobno nakrájím i rajče a okurek. Přidám šťávu z půlky citronu, 2 lžíce kečupu, vše promíchám a nechám v lednici zaležet.
Nakonec k vychlazené zeleninové směsi vmíchám směs hlívy a tofu. Případně dám vše ještě chladit.

Suroviny: 400g čerstvé hlívy ústřičné, 200g marinovaného tofu, 1 zelená paprika (200g), 1 velké rajče (200g), 1 čerstvý okurek (200g), 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, 1 lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce kečupu slazeného sladidlem, např. stévií.

S celozrnným pečivem jako přílohou, je pro mě zeleninový salát s hlívou a tofu osvěžující pochutnání k večeři. Hotového salátu je asi 750g, to jsou 3-4 porce.
Energetická hodnota jedné porce není vysoká. Teď jen hlídat si množství přílohy. Já mám k salátu ráda opečený toastový chléb.
AdelaPodpisTak dobrou chuť! Vaše

1 porce=1/4: 593kJ, 142kcal, 10.4g sacharidů