V zimě a na jaře, kdy je nedostatek domácí plodové zeleniny, je salát coleslaw zdrojem nepostradatelných vitaminů a vlákniny. Obsahuje samé zdravé ingredience, které jsou levné a pochází z domácí výroby.
Dietní variaci receptu na salát coleslaw získáme, pokud majonézu v původním receptu nahradíme kvalitním bílým jogurtem.
Co na to? ¼ hlávky bílého zelí (600g), 1 lžička soli, čerstvě umletý pepř, 1 větší mrkev (180g), kousek světle zelené části pórku (50g), půlka citronu, půl lžičky sladidla (není nutné), 1 lžička olivového oleje, 400g kvalitního bílého jogurtu.
Jak na to: Zelí nakrájím na nudličky, posypu lžičkou soli, a promíchám, aby zkřehlo a pustilo šťávu. Pak oloupu a nastrouhám nahrubo mrkev, omytý pórek nakrájím na tenké nudličky a vše přidám do mísy se zelím. Zakápnu to olivovým olejem, opepřím, okyselím citronovou šťávou, podle chuti dám půl lžičky sladidla a důkladně promíchám. Zeleninovou směs nechám v chladu odležet. Pak salát rozdělím do misek, ozdobím kopečkem bílého jogurtu a podávám.
Kdo se chce stravovat zdravě, musí mít salát coleslaw ve svém jídelníčku alespoň jednou týdně. Takto připravený salát je v množství pro 4 osoby. Výborný je jako lehká večeře s kouskem celozrnného pečiva.
Dobrou chuť!