Když ji pekla moje mamka, voněla žemlovka s tvarohem po celém domě a nemohli jsme se dočkat, kdy už to bude hotovo. A když konečně byla žemlovka s tvarohem na talíři, kolikrát jsme si o horkou náplň popálili čumáček! Někdo žemlovku hanlivě nazývá semlbába, ale mají ji rádi třeba i v Anglii. Jen ten její název je tam Bread and butter pudding.
Já připravuji žemlovku výhradně z grahamové veky nebo celozrnného toastového chleba. Bílému pečivu už se vyhýbám, to nezasytí a je po něm brzy hlad, takže pak sníte mnohem více než jste chtěli. Sníh na povrch žemlovky nedávám. Je to pracnější, nemusím ho a mám raději, když je povrch žemlovky pěkně opečený a křupavý.
Příprava žemlovky: Nejdřív umíchám náplň z tvarohu, sladidla a jednoho vejce. Místo sladidla maminka dávala samozřejmě asi 3 polévkové lžíce cukru. Zapékací misku na dně a po stranách vymažu lehce máslem a dno misky pokladu plátky veky slabě pomazanými máslem namazanou stranou dolů. Tuto vrstvu plátků veky pokryju polovinou připravené tvarohové náplně a posypu rozinkami. Pak vytvořím vrstvu plátků veky pomazaných máslem na vrchní straně. Na to rozložím nahrubo nastrouhaná jablka a druhou polovinu tvarohové náplně. Poslední vrstvu dělám opět z plátků veky, které pomažu máslem na svrchní straně. Nakonec vše zaleju mlékem, v němž jsem rozšlehala 3 vejce, případně i vanilkový cukr. Žemlovku peču ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut přikrytou víkem, pak víko sejmu a dalších 15 minut dopékám dozlatova.
Co je na tvarohovou žemlovku třeba: Asi 15-16 tenkých plátků veky nebo toastového chleba (celozrnný je nejlepší), 100-125 g másla, 500 g nízkotučného tvarohu, 4 lžičky sladidla, 4 vejce, ½ l mléka. Dle chuti možno přidat 2–3 nastrouhaná jablka, rozinky, vanilkový cukr (nemusí být).
Nutriční hodnoty má žemlovka s tvarohem příliš vysoké co se týče energetických parametrů, tak i obsahu sacharidů. Hodně sacharidů je obsaženo v pečivu, v jablkách i rozinkách. Hodně energie obsahuje máslo, ale bez něj by žemlovka nechutnala.
Jenom jedna čtvrtina žemlovky z tohoto množství by měla stačit 2 osobám, takže POZOR! a opatrně!Schválně jsem nutriční hodnotu jedné čtvrtiny spočítala, abych těmi hodnotami varovala a odradila velké jedlíky, bohužel.
Ať Vám žemlovka s tvarohem také chutná tak, jako mně! Vaše
2 porce i s jablky=1/4, 2718kJ, 648kcal, 55.3g sacharidů
Dnes jsem přemýšlela, co k večeři a mám tu radu na něco chutného a „sladkého“. Už jdu na to.
Díky za komentář. Tato žemlovka není vůbec náročná. Podle mého názoru je to snadná a levná večeře. Adéla
Dnes je žemlovka v módě, ale dřív paktřila k mým nejméně oblíbeným jídlům, namočené
a zase upečené housky! Hrůza pro nás děti. Dnes je to už lepší, u nás v rodině se dělá s jablky
a rozinkami. nebo nějakým jiným ovocem.
Naštěstí v tomto receptu nic nenamáčíte. Jenom vše naskládáte, polejete mlékem s rozkvedlanými vejci a dáte zapéci. A žemlovka je na povrchu pěkně křupavá a máslová! Adéla
Ahoj,
Dekuji za recept, na kolik to zapékáš stupňů? A myslis, ze muzu jako sladidlo pouzit stevii nebo med? Dekuji.
Ahoj Kaji, peču při teplotě cca 175-180 stupňů. Sladidlo použij to, na jaké jsi zvyklá. Já třeba med nemůžu a sladidlo se stévií mi moc nechutná. Nejraději používám sladidlo práškové nebo tekuté, co se prodává třeba v Kauflandu. Adéla