Recepty s mrkví

Mrkev svazekKdyž máte levnou mrkev v zásobě třeba v ledničce, jsou recepty s mrkví, do kterých ji můžete přidávat nebo co z ní vařit. Jedna má kamarádka vaří z mrkve polévku, někdo umí omáčku, já upřednostňuji mrkev jako dušenou zeleninu ve směsi se zeleným hráškem a k tomu dušené maso s bramborami. Neocenitelná je mrkev při přípravě naší tradiční hovězí svíčkové na smetaně nebo při nakládání zvěřiny. Mrkev dávám jako podklad pod mé oblíbené roštěnky po maďarském způsobu zvané roštěnky Esterházi. Strouhanou mrkvičku dávají matky už batolatům a je to dobré hlavně pro úpravu stolice. Právě to, že je mrkev bohatá na vlákninu, vitaminy a antioxidanty, ji předurčilo v historii k tomu, že funguje jako dietetická potravina.

Na Vysočině v městečku Polná bývá každoročně mrkvancová pouť. Lidé v tomto kraji patřili odjakživa k tradičním pěstitelům mrkve, dokonce jakýsi šlechtic vybral tři města, která měla za povinnost mrkev dodávat. Proto zde dodnes podzimní sklizeň mrkve vždy završí oslava tohoto druhu zeleniny spojená s ochutnávkou místních mrkvových specialit a recepty s mrkví tam můžete ochutnat. Z mrkve se tu připravují taštičky z kynutého nebo bramborového těsta, plněné dušenou mrkví, zvané mrkvance.

mrkev používám do pomazánek a salátů, ale i jako přídavek do domácího pečiva. Mrkvové pečivo je déle vláčné a to prodlužuje jeho trvanlivost. A co potom mrkvový chléb, který se řadí ke speciálním druhům chleba s dobrou nutriční hodnotou. A nejvíc pojídám mrkev syrovou jen tak večer před spaním, abych zahnala hlad. Vláknina v mrkvi podporuje pocit zasycení a zároveň dělám něco pro zdraví. Víc vitamínu A se ovšem prý uvolňuje ze zpracované mrkve než při jezení v syrovém stavu. Při strouhání je to 36%, při rychlé tepelné úpravě až 60%, při jezení celé syrové mrkve jen 5%.

circle of carrot

Dříve lidé pěstovali mrkev na každé zahrádce a její kořen byl zbarven bíle nebo žlutě. Teprve až později byly výběrem vyšlechtěny odrůdy mrkve s oranžovou barvou. Z Asie pochází druhy mrkve i s kořenem červenofialovým. Pěstování oranžové mrkve v Evropě je známo teprve asi tři sta let a oranžové až červené zbarvení je známkou vysokého obsahu barviva beta karotenu. Beta karoten patří do skupiny rostlinných barviv karotenoidů, které jsou rozpustné v tucích, což je nutné respektovat při konzumaci mrkve. Do čerstvé nastrouhané mrkve bychom měli vmíchat lžičku oleje, nejlépe olivového. Díky tomu se karoten v těle lépe využije. Mrkev jako potravina je ceněna hlavně kvůli vysokému obsahu vitaminů a vlákniny. Chutnost mrkve souvisí s obsahem cukrů. Vyzkoušejte mé recepty s mrkví!
Vaše        

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Oblíbené zdravé potraviny se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *