Co jsou příznaky metabolického syndromu

Co jsou příznaky metabolického syndromuPoměrně často je teď slyšet pojem metabolický syndrom a já jsem o něm chtěla vědět podrobnosti. Ve svém okolí znám několik osob, kterým toto onemocnění hrozí a tento pojem začal být veřejnosti známý teprve v poslední době. Lékaři totiž bádali nad tím, proč stále vyšší procento lidí u současné západní civilizace trpí na kardiovaskulární onemocnění.

Jak vzniká metabolický syndromMetabolický syndrom znamená poruchu metabolismu, a vzniká u lidí tehdy, když mají nezdravý a špatný životní styl. Kdo se málo pohybuje, přejídá se, miluje masité výrobky a mastná jídla, je ve velkém nebezpečí vzniku metabolického syndromu. Nejhorší je, že člověk sám na sobě příznaky vzniku metabolického syndromu nepozná a necítí potřebu něco ve svém životě měnit. Chutná mu, užívá si pohody a lenošení bez pohybu a nechce se dobrého jídla ani za nic vzdát. V mém okolí to dělají hlavně muži, že si nechtějí připustit nějaké omezování se v jídle a vybočení ze životního stereotypu a nepravidelného stravování a pohybu.

První varovnou známkou toho, že vás může metabolický syndrom ohrozit, je tuk na břiše a velký obvod vašeho pasu. Další známkou je také vysoký krevní tlak, a když navštívíte lékaře, zjistí vám v krvi nižší hladinu dobrého cholesterolu nebo vyšší hladinu tuků triglyceridů. Častým nálezem v krevním obraze může být i vyšší hladina cukrů, to znamená náběh na cukrovku nebo její vznik. Metabolismus v těle je totiž stálým přejídáním tak narušen, že vzniká takzvaná inzulínová rezistence, buňky v těle ztrácí citlivost na inzulín a výroba inzulínu ve slinivce postupně ustává.

Prevencí a léčbou tohoto závažného nebezpečného onemocnění je okamžitá změna životního stylu. To znamená:
[note]-       hlídat si tělesnou váhu a postupně ji snižovat
–       nepřejídat se
–       pravidelně se hýbat  (nejjednodušší je alepoň chodit pěšky)
–       stravovat se racionálně: omezit maso, živočišné tuky, sladkosti[/note] Protože nižší počet kardiovaskulárních chorob se vyskytuje v oblasti Středomoří, doporučuje se zdravá středomořská strava jako léčba a prevence vzniku metabolického syndromu. Kromě toho je středomořská dieta považována i za účinnou v boji proti stárnutí.

Co se týče rizika vzniku srdečních příhod, považují někteří lékaři metabolický syndrom za ještě významnější příčinu než je například kouření a pití alkoholu. Problém výskytu metabolického syndromu se řeší hlavně v severní Americe, kde je počet osob s tímto onemocněním alarmující. V New Yorku více než polovina dospělých bojuje s nadváhou nebo obezitou a obezitou trpí až pětina dětí předškolního věku. Tento problém začal být aktuální i v západní Evropě a i u nás, protože stále více žijeme nesprávným způsobem života: bez pohybu a s přejídáním.
Věděli jste, co je to metabolický syndrom? Napište mi o tom něco!