Neobvyklý fazolový salát s celerem

Fazolový salát  s celerem a pomerančemJá vím, kombinace fazolí a celeru, a celý den je zaplynováno. Ale já jsem z Moravy a Moraváci a Slováci mají fazole rádi, kdežto v Čechách, jak jsem zjistila, se mnohdy ani neví, jak fazole vypadají. Osobně dávám přednost fazolím s drobnějším semenem, na něco se hodí fazole červené, na jiný pokrm ty světle zbarvené. V době nedostatku čerstvé zeleniny, v zimě, se tento salát hodí připravit k večeři. Fazolový salát a další pokrmy z fazolí se dělají taky v Severní a Jižní Americe. Výhodou fazolí je, že jsou trvanlivé a ve spíži dlouho vydrží.  Nejdůležitějším přínosem fazolí je však vysoký podíl vlákniny a vysoký obsah vitaminů a bílkovin. Mají proto nízký glykemický index. Jsou dobrou bílkovinnou potravinou pro vegetariány.
Když jsem recept na fazolový salát zkoušela poprvé, moc mi nechutnal. Ale tento zdravý salát se musí rozležet, aby mu pomerančová a jablečná šťáva dodala chuť.

Jak salát připravuji: Nejprve uvařím ve slané vodě kus celeru, vaří se asi 20 minut. Uvařený celer nechám okapat a vychladnout. Mezitím oloupu mrkev a nakrájím ji na tenké nudličky. Oloupu a nakrájím pomeranč a větší jablko. Nakonec na kostičky rozkrájím drůbeží nebo krůtí šunku.
Fazole zbavené nálevu vysypu do mísy. Přidám mrkev, pomeranč, jablko a na hrubém struhadle nastrouhaný vychladlý celer. Směs trochu osolím, přidám kapku worchesterové omáčky a kelímek bílého jogurtu. Do promíchané směsi ještě přidám krájenou šunku a hotový salát nechám v ledničce zaležet.

Co je na salát potřeba: 400 g konzerva sterilovaných fazolí (cca 250 g čisté váhy fazolí). 1 větší mrkev ( 200 g), čtvrtka celeru (200 g), 1 jablko, 1 pomeranč, 150-200 g drůbeží šunky, sůl, worchester, 150 ml bílého jogurtu.

Fazolový salát podávám na listech hlávkového salátu s kouskem celozrnného pečiva k večeři a je ho dost pro tři osoby. Ochutnejte tuto zajímavou kombinaci chutí!

1 porce=1/3, 1369kJ, 327kcal, 48g sacharidů
Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Saláty se štítky Luštěniny, Saláty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Neobvyklý fazolový salát s celerem

  1. Pavla Hobstová napsal:

    Tak to je výborné jídlo. Fazole je bílkovina hodnotnější, než maso: takový salát neobvyklých
    chutí by mi stačil jako hlavní jídlo k obědu. Pečivo k tomu – možná jo, možná ne. Ale víno určitě jo.
    pavla

    • admin napsal:

      Dobrý den, pokud nemáte ráda maso nebo dáváte raději většinou přednost bezmasým jídlům, je fazlový salát ideální na zasycení a maso fazole plně nahradí! Adéla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>