Proslavený mrkvový dort bez cukru

Mrkvový dort Mrkvový dort se jako Carrot Cake peče po celém světě a vymysleli ho prý v Anglii. Samozřejmě, že přicestoval i do Ameriky, a pečou ho tam z pořádně velké dávky surovin a s množstvím cukru. Dort má nádhernou barvu.
Tento recept na mrkvový dort jsem si  přečetla v jednom čísle zpravodaje pro diabetiky a hned mne zaujal. Obsahuje mrkev bohatou na vlákninu a zároveň je úplně bez tuku, pokud nepočítám určité množství tuku v obsaženém kokosu. Když jsem ho dělala poprve, nebyl kokos nikde k sehnání, a tak jsem místo kokosu dala strouhané ořechy a vůbec to nevadilo. Upečené těsto je díky mrkvi krásně vláčné a vlahé a má pěknou oranžovou barvu. Sáček vanilkového cukru stačí k tomu, aby měl moučník vůni vanilky a nasládlou chuť i bez přídavku dalšího množství cukru. Forma na dort může být věnec, lze použít i srnčí hřbet.

Příprava: Nejdřív je třeba nastrouhat oloupanou mrkev na jemném struhadle. Pak vymastím olejem formu a vysypu ji polohrubou moukou. Zbylou mouku nasypu na váhu a odvážím celkem 70 g polohrubé mouky, k mouce přidám lžičku prášku do pečiva a promíchám. Z bílků ušlehám sníh, do sněhu vešlehám 2 lžíce horké vody a pak i balíček vanilkového cukru. Do sněhu opatrně vmíchám žloutky a potom přidávám po lžících směs strouhané mrkve s kokosem. Nakonec vmíchám mouku. Sněhové těsto rozprostřu do formy a vložím do předehřáté trouby. Peču mírně při teplotě trouby 150o C po dobu 40-45 minut. Je-li těsto upečené, zkouším pomocí dřevěné špejle, která po vpíchnutí do těsta musí zůstat suchá. Vlažný moučník vyjmu z formy.

Co je potřeba: 200 g mrkve (jedna velká mrkev nebo 2 menší), 4 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 70 g polohrubé mouky + mouka na vysypání formy, olej na vymazání formy, 30 g strouhaného kokosu, lžička prášku na pečení.

Mrkvový dort mám ráda jen se šlehačkou, kterou si dělám našleháním polotučného mléka. Z uvedeného množství není moučníku tolik, abych ho nebyla schopna sníst sama. Musím se tedy hodně krotit a rozdělit si ho na víckrát.

1 porce=1/4=130g, 1030kJ, 246kcal, 25g sacharidů
Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Sladkosti bez cukru se štítky Mrkev, Sladkosti bez cukru. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů u Proslavený mrkvový dort bez cukru

  1. pavla napsal:

    mrkvový dort je výborná věc, tím, že je bez cukru jen získává na ceně.
    pavla

    • admin napsal:

      Tenot mrkvový zákusek je fakt moc dobrý, já bych ho dokázala sníst hned celý. Ale podstata diety je právě jíst kvalitně, ale dodržovat kvantitu. Někdy je to těžké … Adéla

  2. Bára napsal:

    Můžu se zeptat, jestli je upečený dort dost silný na podélné rozkrojení? Děkuji :)

    • admin napsal:

      Dobrý den, prokrojit lze tento dort špatně, je silný zhruba 3-3,5 cm. Proto šlehačku dávám nahoru.
      Adéla

  3. Luci napsal:

    Dobrý den, smím se zeptat na postup při přípravě šlehačky?
    Předem moc děkuji :)

    • Adéla napsal:

      Dobrý den, máte správnou otázku. Mám téměř zázračný švýcarský mixer Bamix (tyčový). Z hodně vychlazeného odtučněného mléka na něm lze ušlehat šlehačku, která je moc dobrá. Musí se však ihned zkonzumovat.

  4. Ivana Greplová napsal:

    Dobrý den,
    mám k dispozici pouze formu na bábovku, takovou střední. O kolik byste doporučila přidat množství všeho? Děkuji

  5. Mariena napsal:

    Ježiši kriste… Keď raz píšeš, že ten koláč je bez cukru tak má byť bez cukru.. Vanilkový cukor je cukor, aj keď len jeden sáčok a tým pádom je to koláč ako všetky iné s cukrom.. Naštudujte si pojmy…

    • Adéla napsal:

      Marieno, máš pravdu, že název toho příspěvku je zavádějící. Ale balíček vanilk.cukru má jen 20g sacharidů, které jsou pro vůni a nakypření těsta moc důležité. Když použiješ do těsta 4 lžičky sladidla, je to taky 20g sacharidů (sladidlo obsahuje škroby dextriny), a na dortu si nepochutnáš.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>