Mrkvový chléb

Mrkvový chléb

Mrkvový chléb

Když jsem začala péci pečivo s přídavkem mrkve, rozhodla jsem se upéci i mrkvový chléb. Do chleba se na rozdíl od jemnějšího pečiva nepřidává mléko, ale voda, a tuku může být ve chlebu méně. Hlavně je důležité obstarat si chlebovou mouku, která je tmavší a zdravější než obyčejná. Dříve mívala označení T950 nebo T1050. Těsto na mrkvový chléb připravuji v elektrickém hnětači a v míse hnětače nechám i těsto kynout.

Testo1Příprava těsta: Do mísy proseju žitnou mouku, pak pšeničnou mouku a nožem rozdrtím tabletu celaskonu. Pak připravím kvásek tak, že v hrnku rozetřu kvasnice se lžičkou cukru na kašičku, přidám trochu vlažné vody a lžíci mouky z mísy. Kvásek dám na teplé místo vykynout. Mezitím oloupu mrkev, na talíři nebo v jiné misce ji nastrouhám najemno a šťávu vymačkám. Až kvásek vykyne, naleju ho do mísy

Testo2

s moukou, přidám tuk, sůl a zbytek vody. V hnětači zpracuji tuhé těsto a ke konci hnětení přidám nastrouhanou mrkev bez šťávy. Je-li těsto mazlavé, zahustím je jednou nebo dvěma lžícemi ovesných vloček. Celková doba hnětení by měla být asi pět minut. Pak na těsto v míse nasypu semínka slunečnice a těsto ještě důkladně prohnětu rukou. Mísu přikryju utěrkou a nechám stát na teplém místě. Asi za půl hodiny těsto nakyne.

TestoPo1KynutiDalší postup: Vykynuté těsto přemístím do formy, kterou jsem předem vyložila pečicím papírem. Ve formě těsto prsty nebo dlaní utlačím a přikryté nechám ještě hodinu kynout. Mezitím zapnu troubu na středně vysokou teplotu (175 st. Celsia) a na dno trouby vložím kastrůlek s vodou. Těsto vykynuté ve formě potřu vlažnou osolenou vodou a dám péci. Po 15-20 min pečení potřu opět vodou.

UpecenyForma

Celková doba pečení v troubě na prostřední mřížce je 40-45 minut. Upečený chleba vyndám společně s pečicím papírem z formy na prkénko a po mírném zchladnutí papír sloupnu. Forma na biskupský chlebíček o délce 25-27 cm je po upečení chleba úplně čistá.

Upeceny

 

Co je na chléb potřeba: 250 g žitné chlebové mouky, 250 g pšeničné chlebové mouky,      1 tableta Celaskonu 100 mg, 2 lžičky soli,   20 g tuku na pečení (Hera, Lukana apod.), 40 g kvasnic, 1 lžička cukru (do kvásku),  ¼ l vlažné vody, 1 střední mrkev (300 g),    5 lžiček loupaných semen slunečnice, 1-2 lžíce jemných ovesných vloček.

Čerstvě upečený mrkvový chléb krásně voní, na rozdíl od kupovaného déle vydrží a přídavek mrkve do těsta způsobí, že je vláčný. Semínka slunečnice přidají lahodnou chuť a z chleba jdou dělat i výborné topinky na topinkovači.
Věřím, že vám zachutná tak, jako mně. Vaše     

1 plátek=1/20=57g, 477kJ, 114kcal, 21g sacharidů

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Domácí pečivo se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *